Weeronline
Weeronline
  Overstromingen China

  ‘Overstromingen China opmaat voor meer extreem weer’

  Aangemaakt: 02 jul 2020, 15:15 uur

  De wekenlange stortregens in het zuiden van China, met overstromingen tot gevolg, zullen in de toekomst vaker voorkomen. Het aantal keer dat het land te maken krijgt met extreme regenval is de afgelopen jaren al toegenomen en die trend zal zich voortzetten, waarschuwen milieugroepen volgens Bloomberg. 

  Eind juni waren volgens het Chinese Ministerie van Noodbeheer meer dan twaalf miljoen mensen in dertien provincies getroffen door de overstromingen. Dorpen liepen onder water en tienduizenden huizen raakten beschadigd. De schade loopt in de miljarden.

  In de zuidelijke provincies zijn sinds begin juni vijf perioden met zware regenval voorgekomen, waardoor het nationale meteorologische instituut bijna iedere dag een weerwaarschuwing moest afgeven. Hoewel een aantal regio’s ieder jaar veel regen te verduren krijgt, is het dit jaar uitzonderlijk veel, zegt het weerbureau. De hoeveelheid zou dit jaar verdubbeld en op sommige plaatsen zelfs verdrievoudigd zijn. Ook de komende dagen wordt nog veel neerslag verwacht.

  Meerdere oorzaken overstromingen China

  Niet alleen klimaatverandering is de oorzaak dat het weer ieder jaar extremer wordt. Ook de economische ontwikkeling en verstedelijking van de afgelopen decennia, waardoor meren en rivieren zijn drooggelegd, dragen daar aan bij. Het vele regenwater kan daardoor moeilijker weg, waardoor overstromingen ontstaan.

  Ook elders in Azië veroorzaakt extreme regenval grote overlast.

  Foto: ANP / EPA / XIAO FAN

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP