Schaatsupdate: enkele ijsbanen open

13 december 2022, 16:00

Schaatsen
De ijsbaan in Doorn (Utrecht) op 13 december 2022. Foto: Jaco van Wezel

Op een aantal plekken in onder andere Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland werden vandaag schaatsers toegelaten op de opgespoten (skeeler)banen. Schaatsen op echt natuurijs (met water onder het ijs) is nog niet mogelijk.

Afgelopen nacht kwam het op veel plaatsen tot matige vorst. Lokaal vroor het 9 graden. Gedurende de dag bleef het kwik op veel plaatsen in het zuiden en midden van het land onder het vriespunt. Ook in De Bilt was sprake van een ijsdag.

Schaatsbanen open

In het Utrechtse Doorn werd sinds 8:00 vanochtend geschaatst op de baan. En in Zuid-Holland zijn de banen in De Lier, Ammerstol en Warmond open:

Ook in Winterswijk ligt schaatsbaar natuurijs. Op een ijsvloer van 1,5 cm dik heeft marathonschaatser Bart Vreugdenhil vanochtend een wereldrecord geschaatst!

Uiteraard zijn er op sommige plekken enkele schaatsers op echt natuurijs gegaan, zoals bijvoorbeeld op de Ryptsjerkerpolder. Met amper 2 centimeter dikte is de kans dat je door het ijs zakt echter levensgroot. Voor enigszins veilig ijs moet je minimaal 5 centimeter hebben. Is het druk op het ijs dan moet het ijs nog een stuk dikker zijn, het liefst meer dan 15 centimeter.

Lees ook: Dit is het beste weer om te schaatsen.

Hoeveel vorst krijgen we nog?

Vanavond zijn er in het noorden heldere perioden en daar daalt de temperatuur het snelst. In de noordoostelijke provincies gaat het 3 tot 7 graden vriezen. Over het midden en zuiden trekt wat meer bewolking en vriest het 1 tot 4 graden. Vannacht kan in het noordoosten plaatselijk wat mist ontstaan. De minima liggen tussen -2 graden in Zeeland en -9 graden in Groningen en Drenthe.

Morgen liggen de maxima tussen 0 en 2 graden en in de nacht naar donderdag gaat het overal weer vriezen. De minima komen dan uit tussen -2 aan zee en lokaal -8 graden in het oosten.

Donderdag, vrijdag en zaterdag wordt het 1 of 2 graden in het oosten tot 5 graden vlak aan zee. In de nachten vriest het op de meeste plaatsen licht en in het oosten lokaal matig met minima rond -5 graden. Zondag nadert zachte lucht. Dit levert een bewolkte dag op met regen, mogelijk voorafgegaan door (natte) sneeuw.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven