Storm Debi raast over Ierland en Verenigd Koninkrijk

13 november 2023, 10:55

Golven beuken tegen de havenmuur. Foto: ANP / EPA / Stuart Brock

Ierland en delen van het Verenigd Koninkrijk hebben maandag te maken met storm Debi. De Britse en Ierse meteorologische diensten waarschuwen voor zware regenval en windstoten tot 128 kilometer per uur aan de kust.

Debi is de vierde storm van het seizoen en ontwikkelde zich boven Ierland. Zondagochtend gaf het Met Éireann, de Ierse meteorologische dienst, de storm de naam Debi. In de nacht naar maandag nam Debi in kracht toe: in delen van Ierland geldt sinds zondagavond een rode weerwaarschuwing, het hoogste niveau.

Volgens het Met Éireann is er kans op plaatselijke overstromingen, gevaarlijke rijomstandigheden en omgevallen bomen. In sommige gebieden kan er in zes uur tijd tot 40 millimeter regen vallen. Ongeveer 58.000 huizen en bedrijven in Ierland zitten zonder stroom. De politie waarschuwt mensen om binnen te blijven en om onnodige reizen te vermijden. Scholen in de gebieden waarvoor een rode weerwaarschuwing geldt zijn gesloten en vluchten van en naar Dublin zijn geannuleerd.

Oranje

Maandagochtend bereikt Debi het noorden van Engeland en Wales. Voor het zuidoosten van Noord-Ierland en het noordwesten van Engeland gelden oranje weerwaarschuwingen om de harde wind. In de rest van Noord-Ierland, Noord-Engeland en delen van Wales is een gele waarschuwing van kracht.

Lees ook: de definities van storm en zware windstoten

Het Britse Met Office waarschuwt voor windvlagen van 96 tot 104 kilometer per uur in het binnenland, tot 120 kilometer per uur aan de kust. De wind kan rondvliegend puin en hoge golven veroorzaken. Ook kunnen stortregens leiden tot levensgevaarlijke overstromingen.

Er is ook een weerwaarschuwing uitgegeven voor regen voor delen van noordoost-Schotland. Dit gebied werd vorige maand nog getroffen door storm Babet, die bijna zeshonderd huizen onder water zette. Storm Ciarán veroorzaakte onlangs in onder meer het zuiden van Engeland nog overstromingen, stroomuitval en reisproblemen. Het Met Office verwacht dat storm Debi maandagavond de Noordzee optrekt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black