Wateroverlast door lokale hoosbuien

12 juli 2019, 20:32

Wateroverlast-in-Hilversum-1280x600

De onweersbuien die vandaag over het land trokken hebben vooral in de regio van Hilversum, aan de noordkant van de Veluwe en in het midden van Drenthe wateroverlast veroorzaakt. De meeste neerslag viel in de regio van Hilversum met 75 mm. Dat is een maandsom regen in een paar uur tijd. Normaal valt in juli gemiddeld over het land 78 millimeter regen.

In Assen viel vanmiddag in korte tijd 55 mm en in Epe viel 46 mm regen. In Hollandse Rading viel 44 mm. Ook in Friesland, Flevoland en de Kop van Noord-Holland viel met 20-40 mm lokaal veel regen in korte tijd. In de Randstad regende het meer gestaag en viel zo’n 10-20 mm.

Wateroverlast

Het midden van het land had veel last van de hevige regenval. Straten stonden onder water. Op sommige plekken stond zelfs zoveel dat auto’s er niet doorheen konden rijden. Ook leidde de regen tot langere files. Op de A50 stond 30 kilometer file tussen knooppunt Bankhoef en knooppunt Grijsoord.

Op sommige plekken zijn putdeksels losgekomen en in de kleedkamer van een school in Epe spoot het water letterlijk de grond uit. In Nieuwegein ontstond brand in een flat nadat de bliksem was ingeslagen. Ook zijn er bomen omgevallen door de harde wind.

Mediapark kampte met flinke wateroverlast

Een wolkbreuk heeft vrijdagmiddag voor grote wateroverlast op het Mediapark in Hilversum gezorgd. Een woordvoerder van de brandweer bevestigde dat er een flinke laag water stond op een aantal straten en parkeerplaatsen van het complex. “Er is vooral veel overlast op de André van Duin-boulevard”, meldde hij.

In het hoofdgebouw van de NPO viel de schade enigszins mee, liet een woordvoerder weten. “Via de achterkant is wel het een en ander nat geworden. Maar dat zijn we nu aan het opdweilen en droogzuigen”, liet hij weten.

De wateroverlast leidde op Twitter tot veel berichten van mediapersoonlijkheden en BN’ers. “Zag op de kruising bij de ‘s Gravelandseweg een putdeksel balanceren op de fontein die daar omhoog komt”, schreef Zomergasten-presentatrice Janine Abbring. “Hilversum wordt verzwolgen!”

Waterhoos boven het IJsselmeer

Boven het IJsselmeer werd bij een hevige onweersbui een waterhoos gespot. Het onweerde flink boven het IJsselmeer. Komende uren kunnen meer waterhozen ontstaan.

Ook in de westelijke Randstad, het westen van Brabant, het Rivierengebied heeft het op veel plaatsen flink geregend, maar tot wateroverlast kwam het hier niet of nauwelijks. Er viel op grote schaal 10 tot 20 millimeter regen. Op sommige plaatsen is 25 millimeter gemeten.

Droogte in het oosten niet verholpen

De regen kan de droogte in het oosten maar een beetje tegengaan. Het neerslagtekort in Twente en de Achterhoek is meer dan 200 millimeter, maar de vraag is of dat afneemt. Door de droogte is de bodem volledig uitgedroogd en heeft die een harde laag gekregen. Daardoor spoelt het overgrote deel van het water waarschijnlijk direct sloten of riolering in.

De buien houden komende uren aan. Ook in Friesland en Drenthe kunnen komende uren stevige hoosbuien voorkomen.

Check**hier de verwachting voor vanavond en de komende dagen**.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black