Onstuimig begin van de nieuwe week

12 maart 2023, 08:00

Ijmuiden tijdens storm Dudley in februari 2022. Foto: Adobe Stock / Simon van Hemert

Als je maandag naar de temperatuurkaarten kijkt verwacht je misschien dat de lente eraan komt, maar dan moeten we je helaas toch echt teleurstellen. Een zuidwestenwind voert weliswaar zeer zachte lucht naar ons land, maar daarbij neemt de wind ook flink in kracht toe.

Zeer zacht

De temperatuur komt maandag uit rond 14 graden in het noorden tot lokaal zelfs 17 graden in het zuidoosten. Dat is fors hoger dan de temperaturen waar we de afgelopen week mee te maken hadden en het is ook een stuk zachter dan normaal voor de tijd van het jaar. Halverwege maart zijn 9 of 10 graden gebruikelijke waarden overdag.

Wil jij weten wat voor weer het vandaag wordt? Dat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Regen en kans op zware windstoten

In de nacht naar maandag en in de vroege ochtend trekt een neerslaggebied over ons land. De meeste neerslag lijkt hierbij bestemd te zijn voor de noordelijke helft van het land. De middag verloopt vaker droog en af en toe schijnt de zon, maar aangenaam wordt het niet.

Boven land staat een matige tot krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft. In de kustgebieden staat een harde tot zelfs stormachtige wind, 7-8 Bft. Daarbij kunnen zware windstoten voorkomen tot 95 km/uur. Het zwaartepunt lijkt te vallen tussen de tweede helft van de ochtend en het begin van de middag. In de avond neemt de wind iets in kracht af.

Ook dinsdag verloopt nog onstuimig met kans op zware windstoten tot 75 km/uur. Vooral in het noordwestelijk kustgebied kunnen de windstoten nog iets hoger uitpakken. Droog houden we het ook niet want het is een komen en gaan van enkele buien. Gedurende de dag neemt daarbij de kans op wat winterse neerslag toe. We gaan in het begin van de week dus weer alle kanten op betreffende het weerbeeld. Daarmee komt ‘maart roert zijn staart’ weer goed tot zijn recht. Wil jij weten waar deze uitspraak vandaan komt? Lees dat hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black