Hoogwater Limburg zakt, droog weer op komst

12 maart 2020, 14:23

Weer en verkeer
ANP-405771338-1280x600
ANP-405771338-1280x600
ANP-405771338-1280x600

Het hoogwater in diverse grote rivieren in het zuiden van Limburg neemt geleidelijk af. Woensdagavond is de hoogste waterstand bereikt en inmiddels is het peil een klein beetje gedaald. De komende dagen zakt het water verder. Bij Kampen heeft Rijkswaterstaat de opblaasbare stormvloedkering Ramspol gesloten vanwege hoogwater.

Vrijdag daalt het peil naar verwachting behoorlijk, waardoor het aan het begin van dit weekend net iets hoger is dan normaal. Wel kunnen er nog enkele buien ontstaan in het zuiden van het land en in België, maar deze zullen niet voor veel neerslag zorgen. Volgende week is het overwegend droog en zal het peil in de Maas normaliseren.

Bij Well, in het noorden van Limburg, piekt de waterstand vrijdagmiddag. Daarna daalt ook hier het waterpeil.

De opblaasbare stormvloedkering Ramspol bij Kampen is donderdagmorgen weer gesloten. Dat was volgens Rijkswaterstaat nodig om het achterland te beschermen tegen opstuwend hoogwater uit het IJsselmeer.

De waterstand in het IJsselmeer was al hoog. Nu er een stevige wind en buien worden verwacht, kan het water hoog tegen de kades slaan. De balgstuw sluit het Zwarte Meer van het Ketelmeer af, waardoor het water niet ongehinderd naar het achterland kan stromen.

Rijkswaterstaat sloot de opblaasbare kering ook al op 23 februari. Toen was dat maar een paar uur nodig. Het is nog niet bekend hoelang de kering ditmaal gesloten blijft. De scheepvaart in het Ramsdiep is gestremd.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven