Weekverwachting: zo onstuimig en nat wordt het

12 november 2023, 19:30

Weekverwachting
Een teckel met een regenjas. Foto: Iris Weijenberg

Na een overwegend droge zondag kan de regenjas in de nieuwe week weer uit de kast, want de komende dagen staan in het teken van ronduit wisselvallig en soms onstuimig herfstweer. Krijgen we de zon nog te zien? Het antwoord hierop en meer lees je in deze weekverwachting.

De maand november verliep tot dusver zeer nat: op sommige plekken in het westen en noordwesten viel al een maandsom aan regen. De komende week komt er nog behoorlijk wat hemelwater bij.

Veel regen en wind, wel zacht

De nieuwe week start kletsnat met een regengebied dat maandagochtend vanuit het zuidwesten noordoostwaarts over het land trekt. In de middag klaart het in het westen breed op terwijl de wind dan juist flink in kracht toeneemt. De zuidwestenwind wordt vrij krachtig in het binnenland tot hard in de kustgebieden, windkracht 4 tot 7. Vooral aan de westkust is kans op zware windstoten van 70 tot 80 km/uur.

De paraplu komt deze dagen goed van pas. Foto: AdobeStock / New Africa
De paraplu komt deze dagen goed van pas. Foto: AdobeStock / New Africa

De stevige wind blaast zachte lucht naar ons land: de temperatuur loopt uiteindelijk op naar 11 graden in het noorden tot 15 graden in het zuidwesten. Tijdens de avond en nacht naar dinsdag kan het in het noordwestelijk kustgebied stormachtig waaien met kans op zware windstoten tot (ruim) 90 km/uur.

Lees ook: bij welke windkracht gebruik je een stormparaplu?

Banner Whatsapp WOL

Dinsdag buien in overtal, woensdag soms zon

Het wisselvallige weer kabbelt na maandag voort met talrijke buien (lokaal met onweer) op dinsdag. Bij een matige tot aan zee krachtige zuidwestenwind wordt het 12 tot 14 graden. Woensdag komen verspreid buien voor, maar later op de dag zijn er vaker droge perioden met zon dan op dinsdag. Met maximaal 12 graden is het iets minder zacht.

Aanhoudend wisselvallig

Na woensdag blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien of regengebieden die vanaf de Atlantische Oceaan naar ons land worden gevoerd. Met een beetje geluk zitten er ook langere droge dagdelen tussen, waardoor het niet tot volledig verregende dagen komt. De middagtemperatuur ligt woensdag, donderdag en vrijdag op circa 10 of 11 graden. Tijdens de nachten is het 5 tot 8 graden. De westen- tot zuidwestenwind is veelal matig tot vrij krachtig.

Met het meest uitgebreide weerbericht van Nederland blijf je op de hoogte van de weerdetails in jouw regio.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven