Bij welke windkracht gebruik je een stormparaplu?

17 februari 2023, 07:01

Hevige wind kan ervoor zorgen dat je paraplu kapot waait. Foto: Adobe Stock / Rainer Fuhrmann

Je herkent het misschien wel. Het komt met bakken uit de lucht en daarbij staat ook nog eens flink wat wind. Je gaat naar buiten en binnen no-time klapt je paraplu om of waait hij zelfs helemaal kapot. In dit bericht vertellen wij jou welke paraplu je kunt gebruiken.

Vandaag staat er een onstuimige dag op het programma. Is het dan wel een slim idee om je normale paraplu te gebruiken?

De normale paraplu houdt jou droog tot windkracht 4. De wind is dan matig. Maar bij windkracht 5 krijg je soms al wat moeite om hem goed vast te houden. Vanaf windkracht 6 heb je kans dat jouw paraplu omklapt als de wind eronder komt en vanaf windkracht 8 waait die hoogstwaarschijnlijk helemaal kapot, hoe je hem ook houdt.

Ben jij van plan om vandaag de deur uit te gaan? Dan is een stormparaplu dus zeker geen slecht idee. Het zal niet vaak regenen, dus je hebt kans dat je hem niet uit hoeft te klappen.

De parapluschaal van Weeronline
De parapluschaal van Weeronline

De stormparaplu

De stormparaplu heeft een andere vorm dan een normale paraplu. Hierdoor kiest hij bijna automatisch de beste stand ten opzichte van de windrichting. De stormparaplu klapt daarom veel minder snel om. Daarnaast is de stormparaplu van steviger materiaal gemaakt. Van windkracht 6 tot en met windkracht 9 is de stormparaplu te gebruiken. Daarbij moet je je wel afvragen of je bij hogere windsnelheden de paraplu nog vast kunt houden. Bovendien houdt een paraplu je eigenlijk niet meer droog als het zo hard waait. De regen waait gewoon onder de paraplu door. Vanaf windkracht 10, een zware storm, begeven zelfs de meeste stormparaplu’s het. Veel mensen willen dan ook gewoon lekker binnenblijven.

De laatste keer dat het tot een zware storm in Nederland kwam was in februari 2022 toen storm Eunice veel schade veroorzaakte. Voor de kustprovincies was toen sprake van een weeralarm. Bij meetpunt Cabauw werd een windstoot gemeten van maar liefst 145 km/uur. Met deze windsnelheden heeft zelfs een stormparaplu geen schijn van kans.

Wil jij weten of we de komende dagen nog vaker veel wind kunnen verwachten? Dan kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black