Weeronline
Weeronline
  sneeuw Alpen

  Enorm pak sneeuw voor Dolomieten en Oostenrijkse Alpen

  Aangemaakt: 12 nov 2019, 13:23 uur

  Het is pas half november, maar in flink wat wintersportgebieden ligt al sneeuw en er is veel meer sneeuw onderweg! Vooral in de Oostenrijkse Alpen en hogere delen van de Italiaanse Alpen valt vandaag, morgen en vrijdag zeer veel sneeuw. Lokaal kan zelfs meer dan twee meter vallen! In de Franse Alpen is het vandaag en morgen zonnig, maar valt vooral donderdag sneeuw.

  In de oostelijke Italiaanse Alpen, onder andere de Dolomieten, en in de zuidelijke regio’s van Oostenrijk kan deze week veel sneeuw vallen. Boven 1500 meter valt tot en met komend weekend op grote schaal meer dan een meter. In de Dolomieten, het oosten van Tirol en het westen van Karinthië kan plaatselijk zelfs twee meter sneeuw vallen.

  Het westen van Italië, het noorden van Oostenrijk en het zuidoosten van Zwitserland mogen in de bergen rekenen op 50-100 cm sneeuw. In de Franse Alpen valt het minst, maar in de hogere regio’s vanaf Les Trois Vallées naar het zuiden valt op veel plaatsen 25-50cm. Dit valt vooral in de periode van donderdagmiddag tot vrijdagochtend.

  Witte wereld in skidorpen Oostenrijkse Alpen

  In Oostenrijk ligt de vorstgrens veelal rond 1000 meter. Tijdens intensievere sneeuwval daalt deze grens een paar honderd meter, zodat ook in de dalen sneeuw valt. In de bekende wintersportdorpen wordt de wereld wit. In de meest lage dalen, zoals het dal van de Inn, zal de sneeuw meestal niet blijven liggen.

  De vorstgrens in de Italiaanse Alpen stijgt soms weer naar ruim 1500 meter en daardoor gaat de neerslag op veel plaatsen tijdelijk over in regen. Hier varieert de situatie deze week dagelijks sterk. Bovendien valt zo vaak zeer intense neerslag dat van de sneeuw voorlopig weinig kan worden genoten.

  Frankrijk

  Skigebied Espace Killy (Tignes, Val d’Isère) is open en er ligt 30-120 cm sneeuw op de pistes. Ook in skigebied Les Trois Vallées ligt al sneeuw, maar dit skigebied is nog gesloten (opent op 23 november).

  Italië

  In Livigno ligt al voldoende sneeuw, maar de pistes openen pas op 30 november. Skigebied Passo Tonale/Presena Gletscher-Ponte di Legno-Temù is open en er ligt 100-150 cm sneeuw. In Skirama Brenta (Madonna di Campiglio, Val di Sole) ligt nu 40-65 cm sneeuw. Dit skigebied opent dit weekend.

  Oostenrijk

  Ook enkele bekende gebieden in Oostenrijk zijn al open. In Kitzbühel/Kirchberg ligt tot 80 cm sneeuw. In de hoge delen van Sölden – Ötztal Arena ligt meer dan een meter. Ook op gletsjers, zoals de Pitztaler gletsjer en de Stubaier gletsjer, zijn volop wintersportmogelijkheden.

  Ook vorige week viel al flink wat sneeuw in de Alpen.

  Foto: ANP XTRA

  Door: Johnny Willemsen