Onweersbuien op komst! Dit kunnen we verwachten.

11 september 2023, 13:30

Onweer
Onweersbui aan de kust. Foto: Arjan Willemse

De uitzonderlijk warme periode waar we ons in bevinden komt tot een einde. Vanavond en vannacht komen al enkele (onweers)buien voor die vooral in het zuidoosten stevig kunnen uitpakken. Morgen komt het op meerdere plekken in ons land tot enkele regen- en onweersbuien. Hierdoor laten we de uitzonderlijke warme periode van de afgelopen tijd achter ons.

Na een zeer warme periode staan we aan de vooravond van een weersomslag. Op veel plekken in ons land heeft al minstens 10 dagen niet of nauwelijks geregend, maar daar komt snel verandering in. Het regende wel records. Vorige week kwam het in De Bilt tot maar liefst 5 datum-warmterecords.

Zuidoosten kans op stevige exemplaren

Vanavond heeft de bewolking steeds meer de overhand gekregen en dit gaat gepaard met enkele regen- en onweersbuien die over het land trekken. In de loop van de avond zullen de eerste buien via het zuiden het land binnentrekken. Gedurende de nacht trekken ze noordoostwaarts over het land. Vooral in het zuidoosten kunnen enkele stevige exemplaren voorkomen met kans op onweer, hagel en veel regen in een korte tijd. De kustgebieden houden het overwegend droog.

Ook dinsdag enkele stevige (onweers)buien

Morgenochtend hebben we eerst nog te maken met richting Duitsland wegtrekkende regen- en onweersbuien. Daarna wordt het tijdelijk droog met af en toe een glimp van de zon. In de loop van de middag komt het echter opnieuw tot enkele regen- en onweersbuien.

Wederom zijn de meest pittige exemplaren waarschijnlijk weggelegd voor het zuidoosten van het land. Hier kunnen de buien gepaard gaan met hagel, veel regen in een korte tijd en mogelijk ook windstoten tot 70 km/uur. De kans op overstromingen en wateroverlast lijkt vrij klein. Mede doordat de treksnelheid van de buien groot is. De exacte timing en koers van de buien is nog onzeker, maar de echt pittige exemplaren lijken bestemd te zijn voor Duitsland.

De hitte wordt verdreven

De buien zullen wel met zekerheid de hitte verdrijven. Vandaag kan het nog 30 graden worden in het oosten. Morgen is dat zeker niet meer het geval. Mogelijk wordt het in het zuidoosten lokaal nog wel een keer zomers warm. Elders in het land ligt het kwik tussen 20 en 24 graden. De dagen daarna daalt de temperatuur verder, alvorens het in het weekend weer opwarmt naar een graad of 25. Voor alle details over het weer van de rest van de week kun je hier terecht.

Lokaal kans op gladheid

Bij gladheid denken de meeste mensen natuurlijk aan winterweer. Toch kan het ook in de zomer- en herfstmaanden glad worden op de weg, bij de eerste regen sinds lange tijd. Dit komt omdat er door het langdurige droge weer veel vuilresten aanwezig zijn op de weg. Doordat de regen mengt met deze vuilresten op de weg, kan een slijmerige laag ontstaan op het wegdek. Die vuilresten bestaan uit stukjes rubber, olie of andere stofdeeltjes.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven