Weeronline
Weeronline
  vijfde dag op rij 35 graden

  Unicum: vijfde dag op rij ergens in Nederland 35 graden

  Aangemaakt: 11 aug 2020, 19:05 uur

  De superhittegolf blijft maar records breken. In Arcen werd het 36,2 graden en daarmee is het voor de vijfde dag op rij ergens in Nederland 35 graden of warmer. Sinds het begin van de metingen is dat nog nooit voorgekomen. Het vorige record was tijdens de bloedhete hittegolf van 2003. Toen werd het vier dagen op rij, op 6, 7, 8 en 9 augustus elke dag ergens in Nederland 35 graden.

  De recordlange reeks 35-plussers begon op vrijdag 7 augustus in het Limburgse Arcen. Op zaterdag, de warmste dag van het jaar, werd het op maar liefst 10 van de 34 officiële weerstations van het KNMI 35 graden of warmer. Daarna temperde de ergste hitte iets. Zo haalde op maandag 10 augustus alleen Arcen de 35 graden. Ook vandaag was Arcen met 35,6 graden de heetste plek van het land. Daarmee is een recordlange reeks van vijf dagen met maxima van 35 graden of meer een feit.

  Nog meer warmterecords

  Het record van de langste serie dagen met temperaturen van 35 graden of meer is niet het enige record dat vandaag is gebroken. Het was ook officieel de warmste 11 augustus ooit gemeten in De Bilt. Daarnaast is het op 11 augustus nergens in Nederland zo warm geweest als vandaag.

  Woensdag en donderdag is wederom kans op warmterecords, al is die kans kleiner dan vandaag. Het wordt 30-34 graden, maar omdat de kans op onweersbuien toeneemt zou er weleens plaatselijk flinke verkoeling kunnen zijn.

  Lees ook: Zo lang duurt de hittegolf nog

  Overigens maakt De Bilt nog kans op een bijzonder record. Wanneer het morgen 30 graden wordt op het hoofdstation, en die kans is groot, dan is het zeven dagen op rij tropisch. Ook dat is een unicum. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het in De Bilt nog nooit zeven dagen op rij 30 graden of heter.

  Foto: ANP / Marcel van Hoorn

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen