Dit is het weer op Hemelvaartsdag

11 mei 2023, 07:30

Feestdagen
De kans is groot dat het meest droog blijft op Hemelvaartsdag. Foto: Henk Groenewoud

Volgende week donderdag 18 mei is het Hemelvaartsdag. Blijft het droog, schijnt de zon en is het aangenaam warm, of krijgen we te maken met regen en lage temperaturen? In dit artikel lees je wat we verwachten.

De afgelopen dagen viel flink wat regen en ook de komende dagen regent het vaak. Toch zijn er ook droge momenten met zonneschijn. Vooral vrijdag en zaterdag is het vaak droog en schijnt de zon. Het wordt dan ook warmer met maxima van 19 tot 23 graden. De details voor het weer de komende dagen lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Eerst kouder, vanaf Hemelvaart weer wat warmer

De aanloop naar Hemelvaart laat weer lagere temperaturen zien. Maandag is het 17 tot 20 graden, dinsdag en woensdag wordt het regionaal niet warmer dan 12 tot 15 graden. Het weerbeeld laat dan geregeld de zon zien, maar het komt ook tot buien.

De kans dat Hemelvaartsdag dit jaar warm verloopt met temperaturen boven 20 graden is op dit moment 2% in het noorden en ruim 10% in het zuiden. In het lange weekend dat volgt loopt de temperatuur langzaam verder op en zondag 21 mei is de kans dat het 20 graden en meer is zo'n 40%.

In het verleden is het zes keer wel eens zomers warm geweest in De Bilt met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer. Het warmst was het in 1954 met 29,2 graden. De hoge temperaturen werden allemaal gemeten op Hemelvaartsdagen die vrij laat in het jaar werden gevierd. De kans op warm weer is dan een stuk groter dan wanneer Hemelvaartsdag eerder in het jaar valt. Eind mei ligt de temperatuur gemiddeld zo’n drie graden hoger dan begin mei. In dit artikel lees je wat de datum van Hemelvaartsdag bepaalt.

Rustig weer verwacht bij het dauwtrappen. Foto: Emmy van Vliet
Rustig weer verwacht bij het dauwtrappen. Foto: Emmy van Vliet

Grote kans op normale temperaturen

De gemiddelde temperatuur op Hemelvaartsdag is in ons huidige klimaat (1991-2020) ruim 18 graden. Sinds 1901 steeg de temperatuur in 27% van de jaren tot boven 20 graden en in 33% van de jaren bleef het kwik onder 15 graden. Temperaturen van 15 tot 20 graden komen het vaakst voor, maar dit jaar lijkt het dus enkele graden kouder te blijven.

De kans is namelijk groot (ongeveer 60%) dat de temperatuur in het noorden en midden van het land uitkomt tussen 14 en 16 graden. De kans dat de temperatuur ruim onder 15 graden blijft is ongeveer 30%.

In het zuiden van het land is de kans op warmer weer wat groter en de kans op 20 graden en meer ongeveer 10%. De kans op temperaturen tussen 15 en 18 graden is zo’n 50%. Er is dan ook nog een kans van 20% dat het onder 15 graden blijft. De kans is momenteel groot dat het in het lange weekend na Hemelvaart geleidelijk wat warmer wordt.

Lees ook: Dit zijn de koudste en natste Hemelvaartsdagen

Grote kans op vrij droge Hemelvaart

De kans op droog weer of slechts een enkele bui is volgende week donderdag ongeveer 60%. De kans op significante neerslag met meer dan 3 mm regen is op dit moment 20%. De kans dat het traditionele dauwtrappen in de vroege ochtend droog verloopt is dan ook zeker aanwezig.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven