Temperaturen stijgen nog steeds in delen oververhit Australië

11 december 2023, 12:06

Hitte
Hitte in Sydney. Foto: ANP / Jewel Samad / AFP

De hittegolf in Australië is nog niet voorbij. Hoewel de temperaturen in het zuiden en zuidoosten de komende dagen zullen dalen, wordt het juist warmer in het noorden, westen en centrale deel van het land. The Guardian meldt dat temperaturen kunnen oplopen tot meer dan 40 graden.

Zaterdag werden het weerstation op de luchthaven van Sydney temperaturen gemeten van 43,5 graden. Nog nooit werden daar in december zulke hoge waarden geregistreerd sinds de metingen in 1929 begonnen. De gemiddelde temperatuur voor december in het gebied ligt 15 graden lager.

Door hoge temperaturen is er extra risico op natuurbranden. Autoriteiten hebben daarvoor waarschuwingen afgegeven. Ook geldt een stookverbod voor delen van New South Wales.

Wereldwijd warmste jaar ooit

Vrijdag maakten wetenschappers van het Britse Met Office bekend dat 2023 de geschiedenis ingaat als het warmste jaar wereldwijd. De gemiddelde temperaturen lagen dit jaar 1,4 graden hoger dan voor de Industriële Revolutie die rond 1750 begon. Mogelijk wordt dit record een jaar later alweer verbroken en wordt het in 2024 voor het eerst 1,5 graden warmer dan voor de industrialisatie.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven