Weeromslag met onweersbuien op komst

10 september 2023, 07:30

Onweer
Onweerswolken. Foto: Cynthia Leusden

Zondag en maandag is het nog zeer warm septemberweer, maar er staat ons een weersverandering te wachten. Er zijn namelijk buien op komst die de hitte verdrijven. In dit artikel lees je waar en wanneer we buien kunnen verwachten.

Vandaag wordt het wederom erg warm met maxima van 30 tot 33 graden, alleen op de Waddeneilanden is het met 27 graden minder heet. In ons uitgebreide weerbericht lees je meer over het weer in jouw regio.

Eerst nog warm, maar kans op een bui stijgt

Maandag gaat zonnig van start, maar in de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en later op de dag stijgt de kans op een bui. Vooralsnog worden de eerste buien pas in de avond verwacht. Later op de avond en tijdens de nacht naar dinsdag kunnen op meerdere plaatsen onweersbuien voorkomen die mogelijk lokaal stevig kunnen uitpakken.

Lees ook: wat te doen bij onweer

Onweersbui boven Zwolle gezien vanuit Apeldoorn. Foto: Daan Koop
Onweersbui boven Zwolle gezien vanuit Apeldoorn. Foto: Daan Koop

De wind draait naar westelijke richtingen, waardoor langzamerhand minder warme lucht ons land binnenstroomt. Voordat de buien en de koelere lucht ons land bereiken wordt het 25 of 26 graden op de Waddeneilanden en langs de stranden tot 29 of 30 graden landinwaarts. In Zuid-Limburg en langs de oostgrens geeft de thermometer mogelijk nog 31 graden aan. Het kan broeierig aanvoelen.

Dinsdag: hitte wordt verdreven door onweersbuien

Wolkenvelden trekken over het land en daarbij komen enkele regen- en onweersbuien voor. De stevigste exemplaren lijken weggelegd voor het binnenland en komen waarschijnlijk later op de middag en tijdens de avonduren voor. De hitte wordt verdreven. Desondanks is het dinsdag met 23 tot 25 graden nog vrij warm voor de tijd van het jaar. Tijdens droge perioden schijnt zo nu en dan de zon.

Na dinsdag lagere maxima, maar vaak droog

Vanaf woensdag komt de middagtemperatuur met gemiddeld 20 graden een stuk lager uit dan voorgaande dagen. Deze maximumtemperatuur is echter heel gebruikelijk voor de maand september. Aanvankelijk komen vooral in het zuidoosten mogelijk nog buien voor, maar in de loop van de ochtend trekken de buien weg. De middag verloopt droog en de zon breekt op veel plaatsen goed door.

Website van het jaar promo 2023

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven