Cruciale autosnelweg naar Spanje deels dicht wegens bosbranden

10 augustus 2022, 15:15

Bosbranden in het zuidwesten van Frankrijk, foto: ANP / EPA / BENOIT TESSIER / POOL

Wegens een grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk hebben de autoriteiten uit voorzorg een stuk van een belangrijke autosnelweg in de buurt afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt. Het is een van de twee autosnelwegen die Frankrijk en Spanje verbinden. De andere is aan de oostelijke kant van de Pyreneeën. Ten zuidwesten van Bordeaux is circa 40 kilometer van de weg voor het verkeer in beide richtingen afgesloten.

Duizend bestrijders proberen de hevige natuurbrand met behulp van blusvliegtuigen te bedwingen. Door de oplaaiende bos- en natuurbranden in het departement Gironde zijn bijna twintig huizen afgebrand. Ook ging in korte tijd 6000 hectare pijnbomen in vlammen op. Inmiddels is het aantal geëvacueerden uit het bosrijke gebied opgelopen tot 6000, melden Franse media.

Brandweerlieden spreken over een "zeer ongunstige" situatie in het getroffen gebied bij Bordeaux, dat vorige maand al werd geteisterd door een enorme brand in Landiras. Het is niet alleen de droogte, maar ook de wind die de bestrijding moeilijk maakt. De autoriteiten spreken over een dag met een "zeer groot risico".

Ook elders in Frankrijk moeten bewoners, maar ook vakantiegangers weg uit gebieden waar bosbranden woeden.

Al eerder kleinere branden

De afgelopen dagen zijn ook enkele kleinere branden uitgebroken in het zuidoosten (Drôme en Isère) en westen (Charente) van Frankrijk. Al met al is dit jaar al meer dan 50.000 hectare verbrand in Frankrijk. In juli had het land een recordaantal verbrande gebieden, volgens het bosbrandinformatiesysteem van de Europese Commissie (EFFIS), dat sinds 2006 dergelijke statistieken bijhoudt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black