Veel hinder voor scheepvaart door hoogwater

10 maart 2020, 15:40

Wateroverlast
ANP-317473469-1280x600
ANP-317473469-1280x600
ANP-317473469-1280x600

De scheepvaart heeft veel hinder van een nieuwe hoogwatergolf in de grote rivieren. Rijkswaterstaat heeft dinsdagmorgen de hoogwaterkering bij Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal weer gesloten om het randstedelijke gebied tussen Lek en kanaal te beschermen tegen een overstroming.

Waterschap Limburg nam al eerder maatregelen vanwege de hoogwaterstand.

De sluiting van de hoogwaterkering in het kanaal gaat waarschijnlijk twee tot vier dagen duren. De komende dagen valt er elke dag regen en de waterstand van de Lek zal vrij hoog zijn. Pas in en na het weekend nemen de neerslagkansen af en kan het water zakken.

Uiterwaarden en overloopgebieden langs de grote rivieren stonden in veel gevallen nog onder water door de verhoogde waterstanden begin februari. Het water in die gebieden en in de nevengeulen gaat de komende dagen verder stijgen, aangezien de Rijn bij Lobith door hevige regenval in het stroomgebied naar verwachting stijgt tot ongeveer 13,50 meter boven NAP. Ook kades langs de rivieren lopen onder.

Vervoersmaatschappij Breng heeft alle busritten over de Nijmeegse Waalkade dinsdag tot nader order geannuleerd. In een aantal gemeenten kunnen auto’s niet meer parkeren langs de rivier, terwijl natuurbeheerders hun kuddes wilde dieren in de uiterwaarden op het droge brengen. Veel veerponten over de Maas en de IJssel zijn uit de vaart genomen.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven