Eindelijk droog en zonnig lenteweer op komst

13 maart 2020, 07:20

Actueel
weerfotolenteJB-1280x600
weerfotolenteJB-1280x600
weerfotolenteJB-1280x600

Er komt zonnig en droog lenteweer aan! In de loop van volgende week zorgt een hogedrukgebied voor droog en rustig weer met flink wat zonneschijn. De nachten zijn vrij koud met kans op vorst, maar overdag is het prima weer voor bijvoorbeeld een terrasje. De temperatuur stijgt naar 12 tot 15 graden. We houden nog wel een kleine slag om de arm, want niet alle weermodellen zitten op één lijn.

Na weken van regen en veel wind, ziet het weerbeeld er voor volgende week duidelijk beter uit. Depressies richten hun regengebieden niet meer op onze streken en in plaats daarvan gaat de zon flink schijnen. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden. In het zuiden kan het lokaal 15 graden worden. Wel houden we nog een kleine slag om de arm, want niet alle weermodellen zitten wat betreft de temperatuur op één lijn.

Er zijn namelijk berekeningen die voor een duidelijk kouder weertype gaan, maar deze kans is niet zo heel groot. Duidelijk is wel dat de neerslagkansen sterk afnemen en dat de zon flink gaat schijnen. Door het rustige en meest zonnige weer verlopen de nachten vrij koud en is kans op vorst.

Eerste officiële lentedag al in februari

In februari zorgde storm Dennis voor de eerste officiële lentedag van 2020. Op 16 februari noteerde De Bilt een maximumtemperatuur van 16,7 graden. In het Limburgse Arcen werd het maximaal 18,3 graden. Gemiddeld stijgt de temperatuur in De Bilt op 16 maart voor het eerst tot boven de 15 graden.

lenteweer
lenteweer

Foto: ANP

De eerste dagen nog wisselvallig

Voordat het droge en zonnige lenteweer volgende week begint is het tot die tijd nog wisselvallig. Deze dinsdag regent het nog en morgen is er een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur stijgt woensdag naar 12 graden in het noordwesten tot lokaal 15 in het zuiden.

Ook de komende dagen is nog kans op enkele buien en vooral donderdag is het onstuimig met aan zee een harde wind met kans op (zware) windstoten. De temperatuur wordt weer wat lager en ligt veelal tussen 9 en 11 graden.

Voor meer details lees je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jolanda Bakker

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven