Overgang naar wisselvallig herfstweer

10 oktober 2022, 10:26

De wind neemt merkbaar in kracht toe. Foto: Nellie Bartels

Komende dagen kan nog genoten worden van rustig herfstweer, maar later in de week staat een weersomslag op het programma. Lees hier wat we qua weer kunnen verwachten.

Vanaf donderdag nemen we tijdelijk afscheid van het droge en vrij zonnige najaarsweer. De wind draait naar het zuiden en neemt in de loop van de dag in kracht toe en bereikt later windkracht 4, een matige wind. Van het westen uit trekken enkele buien over en de bewolking wordt hardnekkiger. De temperatuur is daarbij wel nog vrij hoog voor de tijd van het jaar met waarden tussen 15 en 17 graden. Een dikke jas is dus nog niet nodig, maar de paraplu kan donderdag soms wel goed van pas komen.

Waar denk jij precies aan bij de herfst? Lees hier meer over typisch herfstweer.

Wind en buien, maar ook zonnige momenten

De zuidwesten- tot westenwind zwelt verder aan en wordt vrijdag op de stranden en langs het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 of 6. Boven land is de wind ook duidelijk merkbaar. Er trekken buien over het land en vooral als het even kort en krachtig doorregent is de wind vlagerig. Met deze windrichting wordt vrij zachte lucht aangevoerd, dus koud is het tijdens de middag wederom niet met temperaturen rond 16 graden.

Tussen de buien door zijn er mooie wolkenluchten met stapelwolken te zien. Op nadering van een bui wordt de lucht juist dreigend en donker. Houd de regenradar in de gaten om te zien of je droog op je plek van bestemming kunt aankomen.

Meer wolken en meer wind op komst. Foto: Ben Saanen
Meer wolken en meer wind op komst. Foto: Ben Saanen

Check hier de mooiste plekjes voor herfstachtige plaatjes!

Tijdens het weekend weet het wisselvallige weertype nog niet van wijken. Beide dagen blijft kans op buien en is vooral in de kustgebieden en forse zuidwestenwind merkbaar. De temperatuur doet een klein stapje terug en komt rond 15 graden uit.

Warmer na het weekend?

Op de langere termijn stijgt de kans op een terugkeer van kalm najaarsweer. In combinatie met een zuidelijke windrichting kan de temperatuur behoorlijk oplopen, zelfs nog halverwege oktober. Tijdens de eerste helft van de nieuwe week wordt een stijgende trend van de temperatuur verwacht.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black