Nieuwe jaar begint met vallende sterren

01 januari 2022, 08:30

Astronomie
vallende sterren Adobe Stock / lunatictm

Na het weekend heb je kans om vallende sterren te zien. Wil jij je goede voornemens kracht bijzetten met een wens? Lees dan wanneer je naar de hemel moet kijken.

De Boötiden is een relatief smalle band met meteoroïden die maar kort de baan met aarde kruist. Hierdoor duurt de meteorenregen (de vallende sterren) veel korter dan de bekende meteorenzwermen Perseïden en de Geminiden die jaarlijks te zien zijn in respectievelijk augustus en halverwege december. De vallende sterren van de Perseïden zijn ook zichtbaar de weken voor en na het maximum en de Geminiden ook in de dagen rondom de piek. Bij de Boötiden gaat het echt om één nacht.

In deze video leggen we uit wat vallende sterren precies zijn.

Animatie door in60seconds.nl.

Maandagavond en tijdens de nacht naar dinsdag zijn onder heldere omstandigheden 30-40 vallende sterren per uur te zien. Dat is veel minder dan andere jaren en dat komt doordat het punt in de ruimte van waaruit de vallen de sterren lijken te komen vrij laag aan de hemel staat. Ligt dit punt recht boven ons, dan leveren de Boötiden een regen op van 130 vallende sterren per uur.

Sluierbewolking al te dik voor vallende sterren

Het wordt nog spannend op hoeveel plaatsen de lange zwakke lichtbanen van de Boötiden te zien zullen zijn. Vooralsnog lijkt maandagavond en in de nacht naar dinsdag de kans op opklaringen het grootst in het noorden en noordwesten van het land. Dit komt doordat een regengebied over België trekt en bij ons overwegend bewolkte condities veroorzaakt. Zelfs sluierbewolking kan dik genoeg zijn om het lichtspektakel aan het oog te onttrekken. Met nog een paar dagen te gaan kan de verwachting nog veranderen. Dit betekent dat de Boötiden mogelijk helemaal niet te zien zijn of juist wel op veel meer plaatsen. Hou ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland in de gaten om te zien of het bij jou opklaart.

Ben je van plan om te kijken? Bereid je dan goed voor.

Astronomische gegevens: Weeronline / hemel.waarnemen.com

Foto: Adobe Stock / lunatictm

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven