Zo nat wordt de herfst door klimaatverandering

24 september 2022, 07:07

Regen
Herfst en regen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Foto: Jannes Wiersema

De herfst wordt, samen met het winterseizoen, steeds natter. Gemiddeld over het land valt tegenwoordig in beide seizoenen 31 millimeter meer dan in de klimaatperiode 1951-1980. In dit artikel lees je waar je de paraplu het vaakst nodig hebt en of er plaatsen zijn waar het misschien juist droger is geworden.

In de klimaatperiode 1951-1980 viel gemiddeld over het land 216 millimeter. Inmiddels valt 246 millimeter gemiddeld over het land. Een stijging van 30 millimeter gemiddeld over het land, maar ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is de stijging gemiddeld over het land nihil. Sterker nog: er zijn gebieden in het oosten en zuidoosten waar de herfst droger is geworden.

In Roermond valt tegenwoordig 181 millimeter tegen 190 millimeter in de vorige klimaatnormaal. Toch is dit nog steeds meer dan de 170-171 millimeter in de klimaatperioden 1951-1980 en 1961-1990. Ook in Oudenbosch in het westen van Brabant is het de laatste tien jaar droger geworden in de herfstmaanden. In de vorige klimaatperiode viel 245 millimeter tegen 238 nu. Ook hier is het duidelijk natter dan in de periode 1951-1980. Toen viel in totaal 210 mm in de maanden september, oktober en november.

Een regenachtige dag. Foto: Ben Saanen
Een regenachtige dag. Foto: Ben Saanen

Herfst natter in het westen, droger in het oosten

In De Bilt en in Hoofddorp (Noord-Holland) valt tegenwoordig 46 millimeter meer dan in de periode 1951-1980. Hoofddorp is overigens de natste plaats in de herfst met in totaal 291 millimeter. Het droogst is Roermond met 181 millimeter. Dat scheelt meer dan 100 millimeter met Hoofddorp! Dat het juist in het westen natter is geworden heeft veel te maken met de temperatuur van het zeewater. Door de steeds warmer wordende zomers, warmt de Noordzee op tot soms wel 22-23 graden aan het eind van de zomer.

In de herfst ontstaan er grote verschillen tussen de lucht op grote hoogte die afkoelt en het zeewater wat nog lang vrij warm blijft. Doordat de zee in het najaar tegenwoordig warmer is, verdampt er meer vocht uit de zee. Hierdoor ontstaan grotere en zwaardere buienwolken. Dit heeft tot gevolg dat vooral in de kustgebieden meer neerslag valt.

Daarnaast speelt ook kustconvergentie een grote rol in de hoge neerslagsommen in de kustgebieden. Dit effect kan met het warmere zeewater versterkt worden. Uitleg over het fenomeen kustconvergentie lees je hier.

Of de komende dagen regen wordt verwacht lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven