Zo houd je je schaatsen in topconditie

18 december 2022, 16:47

Schaatsen
Schaatsen op natuurijs op grote plas. Hoofdfoto: Regina Vastenhout

Na een periode met winterweer kon op verschillende plaatsen in het land geschaatst worden op natuurijs. Vanavond en vannacht treedt de dooi in. De schaatsen kunnen weer in het vet. Maar hoe blijven je schaatsen in topconditie? Met deze tips kan je bij de volgende vorstperiode weer snel met je schaatsen op het ijs staan.

Om je schaatsen in topconditie te houden voor de volgende vorstperiode is niet alleen het spreekwoordelijke invetten van belang. Als eerste moeten de ijzers namelijk goed droog worden. Stop bijvoorbeeld een oude handdoek of theedoek in je tas waarmee je de schaatsen kan afdrogen zodra je van het ijs af komt. Bij thuiskomst kan je de schaatsen het beste op die handdoek of theedoek nog een tijd voor de verwarming leggen om zeker te weten dat ze goed droog zijn geworden.

Zodra de schaatsen goed droog zijn, kan je besluiten om ze te laten slijpen. Dit moet meestal na een paar keer schaatsen gebeuren, bij voorkeur tussen drie en tien schaatsbeurten. Wanneer je bij de volgende vorstperiode zo snel mogelijk op het ijs wilt staan, en de rij bij de schaatswinkel wilt vermijden, is het dus verstandig om de schaatsen te laten slijpen voordat ze weer opgeborgen worden.

Laat je schaatsen ook regelmatig slijpen. Foto: Albert Thibaudier
Laat je schaatsen ook regelmatig slijpen. Foto: Albert Thibaudier

Schaatsen in het vet

De volgende stap klinkt je vast bekend in de oren: de schaatsen in of uit het vet halen. Het invetten van je schaatsen zorgt ervoor dat de ijzers niet gaan roesten wanneer ze een tijd niet gebruikt worden. Olie is ook een uitstekend middel om dit te voorkomen. Water kan zich namelijk ophopen onder het vet wanneer de ijzers toch niet volledig droog zijn geworden. Met olie kan dit niet gebeuren en het is ook nog eens makkelijker te verwijderen dan vet. Helemaal geen olie of vet gebruiken is natuurlijk ook een optie. Besteed dan wel extra aandacht aan het goed droog maken en droog bewaren van de schaatsen.

Naast de ijzers is ook het onderhoud van de schoenen van belang. Voor schaatsen met leren schoenen kan je normale schoenpoets gebruiken. De veters kan je ook even in de wasmachine gooien zodat ze weer helemaal schoon in je schaats geregen kunnen worden. Schaatsen met een plastic schoen, zoals een ijshockeyschaats, moet je goed afdrogen. Desnoods kan je proppen krantenpapier in de schoen stoppen, waardoor het vocht binnenin de schoen ook wordt opgenomen.

Leren schoenen kan je insmeren met schoenpoets en de veters komen weer mooi wit uit de wasmachine. Foto: Ria Brasser
Leren schoenen kan je insmeren met schoenpoets en de veters komen weer mooi wit uit de wasmachine. Foto: Ria Brasser

Opbergtips op je schaatsen in topconditie te houden

Nadat de schaatsen goed zijn afgedroogd en eventueel geslepen of ingesmeerd met olie of vet moet je een geschikte plek vinden om ze op te bergen. De kunststofbeschermers lijken misschien een veilige oplossing, maar deze moet je juist niet om je schaatsen doen! Er kan namelijk viezigheid zoals zand of grassprietjes, of toch wat smeltwater in de beschermers achterblijven en dit is moeilijk te verwijderen. Gebruik de beschermers daarom alleen om stukjes te lopen met je schaatsen. Ook stoffen beschermers moet je tijdens het opbergen achterwege laten omdat vocht makkelijk door de stof heen kan dringen. Deze beschermers zijn wel heel geschikt om je schaatsen te vervoeren.

Laat de beschermers dus achterwege en wikkel je schaatsen in kranten of in een grote handdoek. Om de schaatsen in topconditie te houden moet de temperatuur constant en de omgeving droog zijn. Een zolder is hier bij uitstek geschikt voor. Heb je geen zolder? Een opbergkast of garage is ook geschikt, maar let wel op de constante temperatuur. Een tuinhuisje is niet geschikt omdat het hier in de winter koud en in de zomer juist heel warm kan worden. Ook is het er vaak vochtig.

Met deze tips zijn je schaatsen in topconditie wanneer de volgende periode met winterweer aanbreekt. Houd ons weerbericht in de gaten om te bepalen wanneer de schaatsen weer uit het vet gehaald kunnen worden.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven