De beste windmeter is de koe, zij staat altijd met haar kont naar de wind toe

05 november 2023, 11:13

Weerspreuken
Koeien met de kont in de wind. Foto: Trudy Fortuijn - van Es

In dit artikel bespreken we de waarheid in een weerspreuk over koeien. Ook kijken we naar een bepaalde windrichting, want die windrichting heeft vaak slecht weer in petto. Je leest het hier.

De beste windmeter is de koe, zij staat altijd met haar kont naar de wind toe.

Deze weerspreuk klopt, want koeien hebben een hekel aan wind en regen. Daarom vinden die beesten het veel fijner om met de kont tegen de regen en wind in te staan in plaats van met het gezicht. Bovendien kan ook stof of vuiligheid in hun neus of ogen waaien en dat vindt niemand fijn.

Wist je dat een koe al bij voorbaat met de kont naar een aankomende bui gaat staan? Voordat de bui begint, neemt vaak de wind al in kracht toe. Tijdens de zomermaanden kunnen bij onweersbuien zware windstoten voorkomen en de koe reageert hier direct op. Zo lijkt het als de koe het weer kan voorspellen, maar in werkelijkheid gaat de koe op de windrichting af. Overigens hoeft het helemaal niet te regenen en kan de bui langstrekken. De koe reageert dus op de wind behorende bij de bui.

Zuidwest, regennest

De weerspreuk zuidwest, regennest wordt ook vaak genoemd. De wind waait in ons land vaak uit het zuidwesten. Regengebieden komen daardoor ook vaak via het zuidwesten het land binnen en zo kan je zeggen dat een zuidwestenwind een regennest is. Een oostenwind is doorgaans veel droger en gaat in de wintermaanden gepaard met kouder weer en in de zomermaanden met warmer weer.

Lees meer hierover in: De allesbepalende windrichting

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven