Wat is de beste tijd om zomerplanten te planten?

22 april 2023, 11:46

Tuincentrum. Foto: Adobe Stock / WavebreakMediaMicro

Eenjarige zomerplanten geven maandenlang kleur aan je tuin. Ze bloeien vaak tot in de herfst. Maar plant ze niet te vroeg, want een nachtvorst kan flinke schade veroorzaken. Wat de beste tijd is om zomerplanten te planten lees je in dit artikel.

Vaak adverteren supermarkten en bouwmarkten al eind maart of begin april met zomerbloeiers. Dit is veel te vroeg voor het planten in de grond. Je kan al wel wat kopen voor potten die je dan tijdens koude nachten binnen moet zetten.

Wat is vorstschade?

Door een paar graden nachtvorst gaan zomerplanten meestal niet dood, maar krijgen ze (gedeeltelijk) bruine blaadjes en de groei loopt vertraging op. Het kan wel tot een maand duren voordat ze er weer bovenop zijn en vaak bloeien ze de hele zomer niet zo uitbundig als normaal.

IJsheiligen

Na ijsheiligen is de kans op schadelijke nachtvorst (enkele graden vorst gedurende enkele uren) nihil. Deze dagen eindigen op 14 mei. Vanaf 15 mei kan je de zomerplanten in de volle grond planten. Vaak kan het ook tijdens of vlak voor ijsheiligen al wel. Ben je dit van plan check dan voor de zekerheid op de dag dat je ze wilt planten het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Lees alles over de ijsheiligen

Fuchsia. Foto: Adobe Stock/ IKvyatkovskaya.
Fuchsia. Foto: Adobe Stock/ IKvyatkovskaya.

Niet planten tijdens volle zon, veel water geven

Eenjarige zomerplanten staan graag in de zon, maar je moet ze niet tijdens zonnig weer in de grond zetten. Plant de zomerbloeiers dus tijdens een bewolkte dag of in de avond.

Maak een kuiltje en giet daar water in voordat je de plant erin zet. Geef de geplante zomerbloeiers enkele uren later nog eens goed water.

Zomerplanten wortelen niet zo diep en verdampen veel. Ze hebben daardoor meer water nodig dan vaste planten of bijvoorbeeld je gazon. Tijdens droog zomerweer moet je zomerbloeiers vaak om de dag een flinke hoeveelheid water geven. Zomerplanten in potten hebben dan zelfs elke dag water nodig. Geef dit water bij voorkeur ’s avonds.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black