Waar is het in de lente het beste weer in Nederland?

22 februari 2023, 06:12

Wisselvallig weer in de lente. Foto: Erica van Leeuwen

In ons kleine land aan de Noordzee zijn de verschillen in het weer tussen het noorden en zuiden, maar ook tussen het westen en oosten groot. Waar is de kans op droog weer het grootst en waar schijnt de meeste zon? In dit artikel lees je waar je het beste weer vindt in de lente.

In het voorjaar schijnt de zon het vaakst in het westen en noorden van het land. Het noordwesten heeft 89 zonuren meer dan het zuidoosten. Dat de zon in het westen en noorden vaker schijnt heeft te maken met het relatief koude water van de Noordzee. Boven dat koude water wordt wolkenvorming onderdrukt. Omdat de wind vaak uit het westen waait hebben het westen en noordwesten, inclusief de Waddeneilanden, vaak te maken met brede opklaringen.

In het binnenland warmt het land op en stijgen warme bellen met lucht op vanaf de grond. Op hoogte condenseert dit vocht, ontstaan wolken en kunnen zich ook buien vormen. Bij de passage van een regenstoring is dit verschil niet aanwezig, want regengebieden houden geen rekening met de temperatuur aan de grond. Op regenachtige dagen is het verschil tussen de kust en het binnenland dan ook klein. In het binnenland valt in de lente zo’n 160-170 mm neerslag. Direct aan zee valt ongeveer 132 millimeter.

Binnenland duidelijk hogere temperaturen 

Door de aanwezige Noordzee blijft de temperatuur in het noorden en westen wel duidelijk lager dan in het oosten en zuiden. Het aantal warme dagen, dagen met een maximumtemperatuur boven 20 graden, is in de lente in Den Helder vijf en het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) is één. In De Bilt bedraagt het aantal warme dagen veertien en het aantal zomerse dagen vier. In Eindhoven en Maastricht stijgt de temperatuur op vijftien tot zestien dagen tot boven de 20 graden.

Zeemist. Foto: Erica van Leeuwen.
Zeemist. Foto: Erica van Leeuwen.

Kustgebieden maken kans op wind van zee 

Bij een aflandige wind kan het ook in het westen van het land warm worden met temperaturen boven de 20 en soms boven de 25 graden. Als er dan weinig wind staat is er wel kans op zeewind. De belangrijkste factor voor zeewind is het temperatuurverschil tussen land en zee. In de (late) lente is dit verschil groot. Het zeewater is nog (relatief) koud en het land kan door de sterke zonkracht flink opwarmen. Zeewind komt alleen voor bij minder dan windkracht 2, maar het kan je stranddag wel verpesten.

Conclusie 

Het beste weer in de lente voor zonliefhebbers is te vinden aan de kust. Warmteliefhebbers zitten beter in het binnenland.

Lees hier het meest uitgebreide weerbericht voor Nederland en ontdekt of er al wat lenteweer in de verwachting zit.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black