Update maandverwachting september: zet de herfst door of krijgen we een nazomer?

15 september 2022, 07:00

Maandverwachting
Heerlijk nazomerweer in september. Foto: Anne-Marie van Iersel.

De tweede helft van september start met fris en buiig weer. Zet het herfstweer door of krijgen we eind september en begin oktober nog een nazomer? Dat lees je in deze update van de maandverwachting.

Deze week begon met nazomerweer, maar de tweede helft van september start heel anders. Een stevige noordwestenwind voert frisse lucht aan en er trekken buien vanaf de Noordzee over ons land. Het wordt slechts 15-17 graden, maar door de frisse wind voelt het kouder aan en dan is het lekker om een jas aan te trekken. En heb je het snel koud? Leg dan je kleding met lange mouwen maar vast klaar, want ook in huis begint het kouder te worden.

Normaal is het halverwege september 18-20 graden en de laatste tijd was het vaak nog aangenaam warm. Wat dat betreft zal het koudere weer echt wennen zijn!

Fris septemberweer. Foto: Ria Brasser.
Fris septemberweer. Foto: Ria Brasser.

Fris en buiig weer van korte duur

Toch lijkt het frisse en buiige weer geen lang leven beschoren en kunnen we in de tweede helft van september ook nog genieten van een paar fraaie septemberdagen. De kans is namelijk groot dat we de frisse noordelijke stroming volgende week kwijtraken. Hierdoor stijgt de temperatuur volgende week langzaam richting 20 graden. Het wordt daarbij ook droger en zonniger. De nachten en ochtenden kunnen wel fris blijven. Dus zullen we overdag een laagje kleding uit moeten trekken.

Voor eind september tonen de weermodellen een grote kans op warmer weer dan normaal. Gemiddeld is het aan het eind van de eerste herfstmaand 17 graden in het noorden tot lokaal 19 in het zuiden. Met bovennormale temperaturen is er dus een goede kans op warme dagen van 20 graden en meer en in het zuiden zou het zomaar nog eens een keer zomers warm kunnen worden. Er valt waarschijnlijk wat minder neerslag dan normaal.

Nazomerweer eind september in Breda. Foto: Henk Voermans.
Nazomerweer eind september in Breda. Foto: Henk Voermans.

Nazomeren in oktober?

De tendens voor warmer weer dan normaal lijkt begin oktober aan te houden. Er is grote kans op zuiden- tot zuidwestenwinden en daarmee wordt vrij zachte lucht aangevoerd. Duidelijk is nog niet of de aangevoerde lucht droog of vochtig is. Wat dat betreft is het afwachten of het buiig en zacht wordt of dat we een Indian Summer krijgen in oktober.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Kortom: berg jouw zomerkleding nog niet op! Er is een goede kans dat er eind september en begin oktober nog meerdere aangename middagen komen om te genieten op het terras of lekker de natuur in te trekken. De nachten en ochtenden worden in de herfst natuurlijk wel langer en kouder. Met het dragen van verschillende laagjes kleding kom je jouw dag dan het fijnste door.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven