Maandverwachting: tweede helft juli aangenaam zomerweer?

16 juli 2023, 07:06

Zomerweer of toch wisselvalliger? Foto's: Anne-Marie van Iersel en Wouter van Bernebeek

De eerste helft van juli stond in het teken van veel verschillende weertypes. Zo kwam het op verschillende dagen tot (zware) onweersbuien en trok zomerstorm Poly over het land. Of dat wisselende weerbeeld ook de laatste weken van juli aanwezig blijft of dat de Zuid-Europese hitte ons land kan bereiken, vertellen we je in deze update maandverwachting!

Nu de vakantie zowel in het midden als zuiden van het land is begonnen, hopen veel mensen natuurlijk op mooi zomerweer. De eerste helft verliep erg wisselend met code oranje voor onweersbuien op 9 juli en zelfs code rood voor zomerstorm Poly op 4 juli. De tweede helft van juli lijkt in ieder geval een stuk rustiger van start te gaan, al staat vandaag in het noordwesten van het land nog wel een harde tot stormachtige wind op het programma.

Meer over het weer van vandaag en komende dagen in ons uitgebreide weerbericht

Als je naar het zuiden van Europa op vakantie gaat, moet je in ieder geval rekening houden met extreme hitte. Zo kan het in delen van Spanje en Italië warmer dan 40 graden worden en lokaal is zelfs 45 graden mogelijk komende week. Het is dus verstandig om daar de verkoeling op te zoeken in het water of in ieder geval de schaduw op te zoeken tijdens de heetste momenten van de dag.

Klimaatgemiddelde juli De Bilt

Check hier het weer voor elk land in Europa!

Kan de hitte ook ons land bereiken?

Voorlopig lijkt het er niet op dat de hitte uit de Zuid-Europese landen ook koers zet richting ons land. Nederland kan de laatste weken van juli rekenen op echt Hollands zomerweer. De temperatuur ligt vaak tussen 20 en 24 graden en zo nu en dan is er kans op een bui. Toch zijn er ook nog genoeg droge dagen waarop je bijvoorbeeld kan gaan wandelen of fietsen. Mocht de wind toch even naar het zuiden draaien voor korte tijd, dan is een enkele zomerse dag niet uitgesloten. Een regionale hittegolf zoals we die in juni en de eerste helft van juli hebben gezien, staat echter niet op de planning.

Eerste blik op de start van augustus

Kijken we nog even iets verder richting de maandwissel, dan lijkt een echte verandering voorlopig niet waarschijnlijk. Mogelijk komt de warme lucht wel wat dichterbij, maar heel heet weer lijkt ook dan nog niet op de planning te staan. Voor de meeste mensen bij wie veel buitenactiviteiten op de planning staan, zal het dus eigenlijk ideaal weer zijn de komende weken.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black