Update maandverwachting januari: wordt het nog winter?

16 januari 2022, 08:20

Maandverwachting
Dik pak sneeuw in de Ardennen januari 2022. Foto: Marjan den Boer

Sleetje rijden of massaal op de schaats, het zat er nog niet in deze eerste helft van de winter. Krijgen we nog kou en sneeuw, of is het nu echt over en uit met de winter? In deze update blikken we met je vooruit naar de rest van januari en de eerste helft van februari en kijken we of de vorige maandverwachting uitkwam.

In de vorige maandverwachting schreven we dat zacht weer zou domineren in januari. De enige hoop voor de winterliefhebber was rustig weer ongeveer halverwege de maand, waarbij het tijdens heldere nachten kon vriezen, maar ook mist kon ontstaan. In de loop van januari zou het dan weer wisselvalliger worden en een zachte zuidwester opsteken.

Helaas voor wie van winterweer houdt, tot nu toe is de maandverwachting uitgekomen en voor de rest van januari zien we weinig verschil met onze vorige verwachting. We hebben inderdaad een wisselvallig en zacht begin van de maand gehad, waarna het na anderhalve week rustiger weer werd. Daarbij kregen we soms mist, maar ook enkele koudere nachten met gladheid.

Lees ook: Zo goed kwamen eerdere maandverwachtingen uit

Gladheid houten fietsbrug en mist. Foto: Ben Saanen.
Gladheid houten fietsbrug en mist. Foto: Ben Saanen.

Rustig weer halverwege januari veroorzaakte op meerdere dagen gladheid en mist. Foto: Ben Saanen

Zo verloopt de rest van januari

De winter is voorlopig ver te zoeken. Sterker nog: de kans op wisselvallig weer met normale of iets bovennormale temperaturen neemt in de tweede helft van januari geleidelijk toe. Daarbij moet je rekenen op maxima die vaak tussen 5 en 10 graden uitkomen en slechts een kleine kans op vorst in de nacht. Middagtemperaturen van 5-7 graden zijn in deze tijd van het jaar normaal.

Bij dat vrij zachte weer horen veel grijze dagen en daarbij kan regelmatig een beetje regen vallen. Waarschijnlijk zijn de neerslagsommen in eerste instantie klein en is het eerder druilerig met motregen. Later in de maand wordt het wisselvalliger en kan er meer regen vallen.

In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je wanneer je regen kan verwachten en of je een paraplu moet meenemen.

Vooruitblik op februari

Voor februari staan de winterseinen voorlopig op rood. De kans op zacht weer is groot en het kan zelfs nog wat zachter worden dan in januari met maxima die vaker boven 10 graden uitkomen. Het blijft bovendien wisselvallig.

Wisselvallig weer heeft ook mooie kanten, zoals deze prachtige dubbele regenboog! Foto: Mattheus van der Steen.
Wisselvallig weer heeft ook mooie kanten, zoals deze prachtige dubbele regenboog! Foto: Mattheus van der Steen.

Wisselvallig weer heeft ook mooie kanten, zoals deze prachtige dubbele regenboog! Foto: Mattheus van der Steen

Kans op winterweer echt verkeken?

Kortom: voorlopig is het zacht en is de kans op winters weer klein. Overigens betekent dat niet dat het helemaal niet meer kan sneeuwen of koud wordt. Ook tijdens zachte weken kan er weleens een dagje met winterse buien of een koude vriesnacht tussen zitten. Deze zijn komende weken wel overduidelijk in de minderheid.

Nieuw! Voortaan geven we elke maand een update op de maandverwachting. Aan het begin van de maand kun je altijd een kersverse maandverwachting lezen. Halverwege de maand geven we een update op die verwachting, blikken we terug op wat uitkwam en geven we alvast een vooruitblik op de eerste weken van de volgende maand.

Hoofdfoto: Marjan den Boer

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Maandverwachting-nieuws

Meer Maandverwachting-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black