Vijf tips om beter te slapen tijdens volle maan

11 augustus 2022, 16:01

Slapen met volle maan

Op 12 augustus 2022 is het weer volle maan. Slaap jij dan ook altijd slechter? Dat kan kloppen. Uit onderzoek blijkt dat de volle maan niet een hele goede invloed heeft op ons slaapgedrag. We leggen het je uit én geven tips om beter te slapen.

De invloed van de maan op je biologische klok

Sommige insecten en reptielen hebben een biologische ‘maanklok’. Nu is ook bewezen dat mensen beïnvloed worden door de stand van de maan. Dat heeft de Universiteit van Basel in Zwitserland ontdekt. Zij onderzochten diverse proefpersonen tijdens volle maan en tijdens normale nachten. Wat bleek? Rond volle maan hadden zij gemiddeld vijf minuten langer nodig om in slaap te vallen én sliepen ze 20 minuten korter.

Beter slapen met volle maan

Met deze vijf tips slaap jij, volle maan of niet, een stuk beter ‘s nachts:

campaign_tip

Zorg een voor een donkere slaapkamer met verduisterende gordijnen. Het felle licht van de maan kan je wakker houden.

campaign_tip

Beweeg overdag meer. Ga wandelen, sporten of doe aan yoga.

campaign_tip

Gebruik de extra energie die je voelt door de volle maan, om iets te creëren. Lekker creatief bezig zijn met je handen bijvoorbeeld.

campaign_tip

Onderzoek hoe de maanstanden invloed hebben op jouw slaap. Beweeg mee met het ritme van de maan. Zo weet je wat je te verwachten staat tijdens volle maan.

campaign_tip

Zorg voor een goed slaapritme. Gebruik twee uur voor het slapengaan geen schermen meer zodat de aanmaak van melatonine bevordert wordt.

Heb je nog meer slaapvragen zoals de invloed van stress op je slaap of hoe slaap je gezondheid beïnvloedt? Volg dan deze gratis livestream over slaap van internationale slaapgoeroe Matthew Walker.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black