Dit zijn de populairste provincies voor een vakantie in Nederland in 2022

03 mei 2022, 07:57

Bestemmingen
Vakantie in Nederland. Foto: Pixabay.

Ook dit jaar zullen veel Nederlanders vakantie in eigen land vieren. Welke provincies mogen op de meeste reizigers rekenen? Er is één overduidelijke winnaar! Plus: we tippen de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en overnachtingen!

12. Flevoland

2,1% van de Nederlanders geeft aan in onze nieuwste provincie op vakantie te willen.

Onze tip voor Flevoland: Schokland, het allereerste Nederlandse monument dat is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het voormalige eiland in de Zuiderzee is hét symbool van onze eeuwige strijd tegen het water. Na de drooglegging van de Noordoostpolder vonden archeologen hier op tientallen plekken overblijfselen van menselijke bewoning, zelfs uit de prehistorie. Loop over de dijkjes in de drassige polder vol weidevogels en ervaar hoe Schokland nog steeds als een eiland boven de voormalige zeebodem uitsteekt – een indrukwekkende reis langs sporen uit onze geschiedenis.

Overnachtingstip: Vakantiepark “Eigen Wijze”. Dit park ligt in de Noordoostpolder op de grens van het nieuwe en het oude land. Het park ligt aan de rand van het Kuinderbos, dat wordt doorkruist door uitnodigende wandel- en fietsroutes. Meer weten, klik hier.

Vliegveld Soesterberg. Foto: AdobeStock Tuncay
Vliegveld Soesterberg. Foto: AdobeStock Tuncay

11. Utrecht

3,4% van de Nederlanders geeft aan in onze op één na kleinste provincie op vakantie te willen.

Onze tip voor Utrecht: Park Vliegbasis Soesterberg. Dit was het eerste militaire vliegterrein van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een strategische vliegbasis van de Duitsers voor de Slag om Engeland en in de periode van de Koude Oorlog maakte de Amerikaanse luchtmacht er gebruik van. Vanwege het slinkende defensiebudget is de 380 hectare grote vliegbasis tussen Utrecht en Amersfoort opengesteld voor pottenkijkers. Nu kan iedereen de geheimen van dit bijzondere gebied ontrafelen. Het bijzonderste van het park vind je natuurlijk in de bossen en heidevelden aan de randen. De natuur kon hier volledig haar gang gaan.

10. Zuid-Holland

6,1% van de Nederlanders geeft aan in onze bevolkingsrijkste provincie op vakantie te willen.

Onze tip voor Zuid-Holland: Tiengemeten. Het eiland Tiengemeten, onder de rook van Rotterdam, is in de zeventiende eeuw ontstaan uit een zandplaat in de voormalige zeearm Haringvliet. Een halve hectare heette in die tijd een ‘gemet’ en zo kreeg dit stukje land de naam Tiengemeten. Door aanwas en later door inpoldering groeide in de loop der tijd het eiland tot zevenhonderd hectare landbouwgrond. Boeren kwamen naar Tiengemeten en verbouwden er meekrap, tarwe en vlas en later ook aardappelen en bieten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een recreatiegebied en natuurmonument. Het eiland bestaat uit drie delen. Aan de oostkant ligt Weemoed, dat wordt gekenmerkt door akkers en weiden. Het centrale deel heet Weelde en trekt door zijn moerassige ondergrond vooral veel vogels. In Wildernis, in het westen van het eiland, regeert het water.

Overnachtingstip: Een eigen jachthaven met wandelpromenade, midden in de prachtige natuur en op korte afstand van de badplaats Rockanje maken Cape Helius tot een paradijs voor waterliefhebbers, zeilfanaten en rustzoekers. Meer weten, klik hier.

Zeilbootjes op het water op een mooie zomerdag. Foto: Joop van Duivendijk.
Zeilbootjes op het water op een mooie zomerdag. Foto: Joop van Duivendijk.

9. Noord-Brabant

10,2% van de Nederlanders geeft aan in onze provincie met de meeste nationale parken op vakantie te willen.

Onze tip voor Noord-Brabant: het Mastbos. De Brabantse buitenlucht is nog aangenamer in het Mastbos, een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. De elf of veertien kilometer lange NS-wandeling Mastbos voert door deze groene oase net buiten Breda, met stille vennen en de mooiste vlonderpaden van Noord-Brabant. Wandelend langs rivier de Mark bereik je het sprookjesachtige, vijftiende -eeuwse Kasteel Bouvigne.

8. Overijssel

11,3% van de Nederlanders geeft aan in deze Hanzeprovincie op vakantie te willen.

Onze tip voor Overijssel: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zie jij het wel zitten om te kanoën in het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa? Reis af naar Belt-Schutsloot, midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met zijn bruggetjes en huizen op eilandjes is het dorp een miniatuurversie van het bekendere Giethoorn. Kies de tien kilometer lange kanoroute en al snel laat je de plezierbootjes achter je om door een groenblauwe wereld vol vogels en vlinders te peddelen.

Op vakantie in eigen land is ons weerbericht Nederland natuurlijk onmisbaar.

7. Groningen

11,8% van de Nederlanders geeft aan in de noordelijkste provincie op vakantie te willen.

Onze tip voor Groningen: Bourtange. Het zestiende-eeuwse vestingdorp Bourtange vertolkte een glimprol in het promofilmpje van het Eurovisie Songfestival 2021, ondanks dit valt het qua drukte redelijk mee. Probeer desalniettemin het weekend te mijden. De vesting bestaat uit acht straten die uitkomen op een pittoresk pleintje met lindebomen eromheen. Wij kennen geen dorp in Nederland dat mooier is.

Overnachtingstip: Verblijven in een knus chalet in Tripscompagnie dat is voorzien van een aangenaam terras en een uitzicht op het land en de paarden. Met 1 slaapkamer voor 2 personen is het een ideale keuze voor een romantische vakantie met je partner. Meer weten, klik hier.

Stadsstrand Groningen. Foto: Gerrit Draaisma.
Stadsstrand Groningen. Foto: Gerrit Draaisma.

6. Noord-Holland

17,6% van de Nederlanders geeft aan in deze met lange duinen en stranden gezegende provincie op vakantie te willen.

Onze tip voor Noord-Holland: de omgeving van Petten. Je ziet de Piramide van Petten al van ver liggen. Beklim het 26 meter hoge panoramaduin en geniet van de prachtige omgeving van Petten. Vanaf de top zie je het echte Holland in een notendop: strand, duinen, het Noordhollandsch Kanaal, de polders met de molens en in het voorjaar de bloeiende bollenvelden.

5. Gelderland

11,3% van de Nederlanders geeft aan in onze bosrijkste provincie op vakantie te willen.

Onze tip voor Gelderland: het Bergherbos. In het Bergherbos word je na een stevige wandeling beloond met een weids uitzicht. Het topje van de uitkijktoren op de Hulzenberg torent maar liefst honderd meter boven het NAP uit. Het imposante Kasteel Huis Bergh is een van ’s lands grootste kastelen en herbergt tevens een museum.

4. Friesland

28,3% van de Nederlanders geeft aan in deze provincie met net zoveel land- als wateroppervlakte op vakantie te willen.

Voor wie het niet wist (of was vergeten): vier van de vijf Waddeneilanden horen bij de provincie Friesland, waaronder Vlieland. Vlieland is een prachtig eilandje dat voor circa de helft bestaat uit zand. Aan sportieve activiteiten ook geen gebrek op Vlieland. Je kunt gaan kitesurfen, paardrijden, blokarten of ‘gewoon’ een good old strandwandeling maken.

Watersport. Foto: Nicky Wagenvoort.
Watersport. Foto: Nicky Wagenvoort.

3.  Drenthe

34% van de Nederlanders geeft aan in onze dunst bevolkte provincie op vakantie te willen gaan.

Onze tip voor Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld. In het natuurgebied Dwingelderveld is de nacht nog écht donker en de sterrenhemel nog écht helder. Dankzij de vijf kilometer lange Nachtwandelroute van Natuurmonumenten kun je hier het hele jaar door op nachtexcursie gaan. De route brengt je langs glooiende heidevelden, vennetjes en stukken bos. Nu je zintuigen op scherp staan klinkt, ruikt en voelt de natuur ineens heel anders. Je zou bijna vergeten om af en toe even stil te staan en naar boven te kijken.

2. Zeeland

36,6% van de Nederlanders geeft aan in onze provincie met de langste kustlijn op vakantie te willen gaan.

Onze tip voor Zeeland: het Veerse Meer. Als je de dijken bij het Veerse Meer beklimt, heb je een prachtig uitzicht over wat ooit een woelige zeearm was, met talloze onbewoonde eilandjes. Zeeland is fietsland pur sang. Aan de hand van het fietsknooppuntensysteem stel je je eigen route samen: buitendijks, op de rand van land en water of over de bloemendijken in de Zak van Zuid-Beverland.

Overnachtingstip: Ga voor een ontspannen vakantie in Zeeland. Op 400 m van het appartement liggen de duinen en op 900 m vind je het strand. Op 2 km ligt Vrouwenpolder en kun je een bezoek brengen aan natuurgebieden De Manteling en Oranjezon. Meer weten, klik hier.

Limburgse Heuvelland foto: Twan Wiermans
Limburgse Heuvelland foto: Twan Wiermans

1. Limburg

Met stip op 1: maar liefst 45,5% van de Nederlanders geeft aan in onze zuidelijkste provincie op vakantie te willen gaan.

Onze tip voor Limburg: het Heuvelland. Het Zuid-Limburgse Heuvelland is het mooiste stukje buitenland van Nederland en de Geul is de ideale gids. Langs de oevers van de snelstromende rivier vind je al wat de regio zo bijzonder maakt: onbelemmerde uitzichten, verscholen dal dorpen en vergeten ambachten. De glooiende omgeving van Eys wordt niet voor niets aangeduid als ‘het Toscane van Limburg’.

Bron: ColumbusTravel

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Bestemmingen-nieuws

Meer Bestemmingen-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black