Olympische Spelen: dit is het klimaat van Tokio

03 augustus 2021, 08:30

Japan, Tokio, Olympische Spelen Adobe Stock / Chaay_tee

Deze zomer zijn de Olympische spelen in Tokio, Japan. Een ideale locatie voor buitensporten hartje zomer is Tokio absoluut niet. Wij vertellen je waarom niet en wat voor klimaat Tokio in juli en augustus geeft.

Japan heeft in het algemeen een gematigd zeeklimaat. Het is een langgerekt land met daardoor grote verschillen qua weer en klimaat. Op Hokkaido in het noorden is het ’s winters zeer koud met temperaturen dik onder nul en bakken met sneeuw. In de zuidelijke gebieden komt vorst in de winter nauwelijks voor, behalve hoog in de bergen. Juli is de warmste maand. Het wordt dan in het zuiden en midden van Japan op veel plaatsen dagelijks 30 graden. De regentijd loopt van juni tot half september. Vooral in augustus en september maakt het zuiden kans op (restanten van) een tyfoon.

Bijna alles in en rond Tokio 

Veel indoor sporten zoals vechtsporten, turnen en handbal vinden plaats in grote stadions in wijken als Shinjuku en Shibuya, midden in de stad. De atletiekwedstrijden worden gehouden in het Olympisch stadion en ook dit staat in de wijk Shinjuku. Op deze locatie zal het op zonnige dagen nog heter zijn dan buiten de stad.

Tokio, Japan, Olympische Spelen, Shibuya
Adobe Stock / f11photo
Tokio, Japan, Olympische Spelen, Shibuya Adobe Stock / f11photo

Shibuya. Foto: Adobe Stock / f11photo 

Vrijwel alle andere buitensporten zoals hockey, tennis, beachvolleybal, paardensport, roeien en zwemmen zijn in en rond de Baai van Tokio aan de zuidkant van de stad. 

Een paar sporten vinden (deels) plaats op locaties verder weg. Zo wordt het voetbaltoernooi in stadions verspreid over het hele land gespeeld, zelfs in Sapporo. Dit is de hoofdstad van Hokkaido, het noordelijk eiland van Japan, en deze stad op meer dan 800 kilometer afstand van Tokio.

Het zeilen vindt plaats in Enoshima. Dit is een klein eiland net uit de kust circa 60 kilometer ten zuiden van Tokio. Het weer op Enoshima is net als in Tokio in de zomer warm en benauwd. Het wielrennen op de weg is ten westen van Tokio, onder andere op de flanken van Mount Fuji. Ook hier is het op verreweg het grootste deel van het parcours flink warm met een zeer hoge luchtvochtigheid. Af en toe komen de renners op 1000-1500 meter boven zeeniveau. Hier is het wat aangenamer, maar omdat bergop fietsen zwaarder is zal het voor de wielrenners mogelijk niet zo worden ervaren.  

Japan, Fuji
Adobe Stock / Blanscape
Japan, Fuji Adobe Stock / Blanscape

Mount Fuji. Foto: Adobe Stock / Blanscape

Heet en nat, kans op een tyfoon

In juli komt de middagtemperatuur in Tokio gemiddeld uit op 30 graden en in augustus zelfs op ruim 31 graden. De luchtvochtigheid is zeer hoog en daardoor is het elke dag drukkend warm. Ook ontstaan regelmatig (onweers)buien en deze buien kunnen fors uitpakken. Zowel in juli als in augustus valt in Tokio gemiddeld 155 mm regen. Hiermee zijn deze maanden dubbel zo nat als in Nederland.

Dit zijn voor veel sporten absoluut geen ideale omstandigheden. Zeker bij duursporten zoals triatlon en de marathon zullen de sporters zich hier specifiek op hebben voorbereid. Ook bij teamsporten zoals hockey kan het zeer warme weer van invloed zijn op de uitslagen. 

De zuidelijke delen van Japan krijgen gemiddeld twee tot drie keer per jaar met een tyfoon te maken. Soms doet zo’n tyfoon ook Tokio aan. Deze tyfonen zijn bij Japan meestal niet zo krachtig als bijvoorbeeld in Taiwan of de Filipijnen, maar zijn zeker in staat om het wedstrijdschema flink in de war te gooien. Een tyfoon is overigens precies hetzelfde als een orkaan. In dit deel van de wereld noemen we dit weerfenomeen echter een tyfoon. Lees hier alles over tyfonen en orkanen.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Chaay_tee

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven