Maandverwachting: zo groot is de kans op nazomer in september

29 augustus 2021, 08:15

Maandverwachting
Twee meisjes spelen aan het water op een steiger tijdens mooi weer in de nazomer

Een lange hete zomer was het dit jaar niet en juist door het wisselvallige weer vloog de zomer voorbij. Misschien kijk jij daarom wel extra uit naar nazomerweer in september, maar krijgen we dat ook? In deze maandverwachting vertellen we je wat voor weer het in september wordt.

Misschien heb jij wel een lekkere vakantie gepland in september, of ga je juist weer aan het werk en wil je op je vrije dagen genieten van het mooie weer. Gelukkig zijn er in september genoeg mooie dagen, maar wekenlang nazomeren doet het naar verwachting niet.

Eigenlijk wordt september een hele normale maand. Dat betekent dat er geregeld buien over Nederland trekken en het op sommige dagen best wel grijs en kil is. Maar niet getreurd, bij een normale september horen óók nazomerdagen. Op dat soort dagen komt het zonnetje er lekker bij en is het met 25 graden genieten van de warmte. Dit soort zomerse dagen zijn wel duidelijk in de minderheid. Een groot deel van de maand kun je rekenen op maxima van 17-21 graden. Helemaal niet koud dus en daarmee is het een lekkere doe-maand waarbij je nog even van het groen aan de bomen kan genieten.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

Waarom wordt september normaal?

Nu vraag je jezelf misschien af, waarom wordt september zo’n normale maand? En is dat niet lekker makkelijk van de weerman, vertellen dat het een normale maand wordt en alles mogelijk is? Dat zijn helemaal geen rare vragen!

Dat normale septemberweer zien we in verschillende weermodellen langskomen en dat geeft aan dat de verwachting vrij zeker is. Waarschijnlijk begint september met een koele noordenwind en enkele buien. Gedurende de maand neemt de kans op westenwinden toe en wordt het wisselvalliger met gematigde temperaturen. Dat er wisselvallig weer aankomt is vrij zeker, maar het is nog wel onzeker hóe wisselvallig het precies wordt.

Storm op de Westerschelde veroorzaakt een ruige zee voor de schepen
Storm op de Westerschelde veroorzaakt een ruige zee voor de schepen

Foto: Anne-Marie van Iersel

Die onzekerheid heeft voor een groot deel te maken met orkanen op de Atlantische Oceaan. September is de orkaanmaand bij uitstek en deze stormen willen nog weleens richting Europa komen, zij het in sterk verzwakte vorm. Als de restanten van een tropische storm of orkaan over Nederland trekken levert dit echt herfstweer op. Maar wanneer zo’n oude orkaan een eind ten westen van de Britse Eilanden blijft, krijgen wij een zuidenwind en daarmee zonnig en warm nazomerweer. Hou dus rekening met buien in september, maar berg je korte broek zeker niet op, het kan nog met de (na)zomer!

Weten of de nazomer komende dagen losbarst? In ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je wat voor weer het deze week bij jou wordt!

Hoofdfoto: AdobeStock / MNStudio

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven