Zo zonnig en warm wordt juni

30 mei 2021, 08:25

Kinderen op skeelers met lange mouwen en jassen tijdens fris lenteweer

Na een koude lente hopen veel mensen dat juni grossiert in zon en warmte. Verlang jij er ook zo naar dat je vaak in het zonnetje kan genieten op je terras, een dagje naar het strand kan gaan, of tot ’s avonds laat buiten kan zijn zonder dat je het koud krijgt? In deze maandverwachting vertellen we je of het vaak zonnig en warm weer wordt in juni.

De lente was een stuk kouder dan normaal en dat heb je vast gemerkt. Het aantal zonnige en warme dagen was op één hand te tellen. Voor liefhebbers van zon en warmte was de noordenwind in maart en april vaak spelbreker en in mei bracht een westenwind flink wat buien en koel weer.

Juni begint in ieder geval heel anders met zon en warmte. Een noordoosten- tot oostenwind voert warme lucht aan. Mogelijk wordt het in binnenland zelfs zomers warm. Blijft deze warmte de hele maand domineren of is het mooie zomerweer van korte duur?

Koude Noordzee kan zomergevoel temperen

Het ziet er naar uit dat de warme oostenwind deze maand niet zal domineren. Er wordt vooral veel noordenwind verwacht. Die wind waait over het koude water van de Noordzee en zorgt er als een soort airco voor dat het in Nederland frisjes is. Je moet dan denken aan temperaturen van 15 graden aan de kust tot 20 graden in het zuidoosten.

Zeker in het binnenland kunnen bij dit weertype flink wat wolkenvelden ontstaan. Je shirt met lange mouwen ga je dus regelmatig nodig hebben in juni. Aan de kust is het zonniger, maar met de frisse wind en het koude zeewater is het niet echt weer voor een dagje strand.

Veel droog weer

Je regenjas of paraplu heb je gelukkig minder vaak nodig. Juni wordt namelijk droger dan mei. Wat dat betreft is het vooral weer om buiten bezig te zijn, ‘doe-weer’ dus. Met dit weer is het bijvoorbeeld heerlijk om in je tuin bezig te zijn. En ook voor de stevigere fietstocht of wandeling is dit gematigde weer ideaal.

Hoe de zomer in juli en augustus verder gaat lees je in onze zomerverwachting.

Hoofdfoto: Ton Wesselius

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black