Februari ook dit jaar met vorstperiode én bijzonder zachte dagen?

30 januari 2022, 08:00

Maandverwachting
Februari 2021: vorst (9 feb, Femke Straten), erg zacht (21 feb, Ben Saanen)

Vorig jaar was het in februari eerst heel koud en daarna juist bijzonder zacht. Wat brengt de laatste wintermaand ons dit jaar? Je leest het in dit bericht.

De liefhebbers van natuurijs kunnen helaas niet veel hoop koesteren. Februari begint zacht met op de eerste dag temperaturen tot 10 graden en daarna hebben we hele normale waarden van 6-8 graden. Later in de maand lijkt de kans op bovengemiddelde temperaturen toe te nemen. De temperatuur zal dan vaker boven de 10 graden kunnen stijgen.

Deze zachtere afsluiter van februari hebben we te danken aan een grotere kans op een zuidelijke wind. Deze wordt niet veroorzaakt door een flinke depressie, waarbij we ook veel wind en regen kunnen verwachten, maar juist wat hogere druk een stuk ten zuiden van ons land.

Qua hoeveelheid regen laat februari zich wat moeilijker voorspellen. Vanuit het westen kunnen af en toe wel regengebieden ons land aandoen. Het zou dus kunnen dat we in de buurt van een hele normale hoeveelheid neerslag komen van in totaal 50 tot 60 mm.

Kleine kans op winterse kou of bijzondere warmte Voor een winters weekje is de drukverdeling geheel verkeerd. Daarvoor moet de stroming juist noordoostelijk zijn. Maar ook de kans op hele hoge temperaturen met aan het eind van de maand 15-20 graden lijkt niet zo groot. Daarvoor hebben we namelijk een diepe zuidelijke stroming nodig vanuit Spanje en het noorden van Afrika en die lijkt vooralsnog ook niet te komen.

Natte dag in de winter

Wat dat betreft wordt februari dus geen spannende maand. Zeker op dagen waarop het regent heb je niet zo snel het idee dat het zacht is. Wel is het op droge dagen met zon uitstekend weer, zeker aan het eind van de maand. De periode waarin het licht is, wordt gedurende de maand twee uur langer. En wanneer de zon aan het eind van de maand niet in de middag, maar om kwart over zes in de avond onder gaat, kun je merken dat we al een beetje richting het voorjaar gaan.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven