Maandverwachting: vroege lente of winterkou in februari?

29 januari 2021, 13:12

4986767d-jannes-wiersema-maandverwachting-weer-februari-2021-1280x600

De dagen worden langer en dat betekent dat de laatste fase van de winter aanbreekt. Wordt het zo vroeg in het jaar al lenteachtig of haalt de winter alsnog uit in februari? In deze maandverwachting lees je wat voor weer we in februari verwachten.

Tot dusver verloopt de winter voor winterliefhebbers beter dan de afgelopen jaren. We hebben vorst gehad, er was sneeuw, maar écht koud en sneeuwrijk is het nooit geweest. Het weer in februari lijkt een beetje op wat we in januari hebben gehad. Het gaat alle kanten op en dat komt omdat de grens tussen ijskoude lucht die afkomstig is vanaf de Noordpool en Scandinavië en hele zachte lucht uit Zuid-Europa in de buurt van ons land komt te liggen.

Wanneer we in de zachte lucht zitten, komt de temperatuur overdag al gauw in de dubbele cijfers uit en blijft het kwik ’s nachts ruim boven het vriespunt. Lenteachtig is het daarbij zeker niet, want in dat scenario kan het flink regenen en waaien. Wanneer Nederland in de koude lucht terechtkomt blijft het kwik overdag beneden 5 graden en kan het ’s nachts vriezen. Ook in dat geval is de kans op neerslag groot en een pak sneeuw behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Waarschijnlijk wisselen deze weertypen elkaar regelmatig af in februari.

Wordt het koud genoeg om te schaatsen?

De kans dat het wekenlang echt koud wordt met temperaturen die de hele dag onder het vriespunt blijven is erg klein. Het kan wel een paar dagen flink koud worden wanneer de wind uit het noordoosten waait, maar de kans is groot dat de wind daarna al gauw de vertrouwde westhoek opzoekt. Voor de schaatsliefhebber is dat minder goed nieuws. Het koude weer duurt namelijk niet lang genoeg om een mooie ijsvloer te laten ontstaan, zeker op vaarten en plassen.

Door de afwisseling van koud en zacht weer komt de gemiddelde temperatuur in februari rond normaal uit met 3,9 graden. Overdag is het in februari normaal 6 graden aan het begin van de maand en 7-8 aan het eind van de maand. ’s Nachts ligt de temperatuur normaal gesproken rond of iets boven het vriespunt.

Deze februari is de kans groot dat er veel meer neerslag valt dan gebruikelijk, zo’n 80 mm tegen 60 normaal. Het belooft dus een natte, onstuimige en soms gure februari te worden waarbij het af en toe koud kan worden met kans op sneeuw.

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de verwachting van het weer van deze week.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black