Maandverwachting: zo koud wordt het in december

30 november 2022, 08:54

Schaatspret. Foto: Chris Willemsen

Kijk jij uit naar een witte Kerst en schaatspret in december? Of bibber je nu al van de hoge energieprijzen en hoop je op een zacht verloop van de eerste wintermaand? In deze maandverwachting lees je hoe groot de kans is op koud winterweer.

De winter begint komende dagen in elk geval met kouder weer dan normaal. De tijd voor warme winterkleding is dus echt aangebroken. Tegelijk hoef je nog niet te denken aan sneeuw- en ijspret. Daarvoor wordt het zeer waarschijnlijk niet koud genoeg.

Gemiddeld is het begin december overdag een graad of 7 en ’s nachts een graad of 2. De verwachting toont nu op de meeste dagen maxima van 2-4 graden en lichte vorst in de nachten. Een oostenwind voert vrij koude lucht aan, maar de echte winterkou kan ons niet bereiken.

Lees ook: Dit weer is normaal in december

Grijs en donker weer

Er is ook veel bewolking en er waait een matige oostenwind. Daardoor duikt de temperatuur ’s nachts maar een klein beetje onder het vriespunt. Door de bewolking en de koude wind warmt het overdag maar moeizaam op tot hooguit een paar graden boven nul. De wind veroorzaakt gevoelstemperaturen van -2 tot -5 graden. Klaart het ’s nachts wel een keer op dan kan het plaatselijk matig vriezen. Matige vorst betekent minima beneden -5 graden.

Grijs en koud winterweer. Foto: Ben Saanen
Grijs en koud winterweer. Foto: Ben Saanen

Door het grijze weer zal je ervaren dat de donkere dagen voor Kerst al zijn aangebroken. De kans op neerslag is klein en als er wat valt is het niet veel, maar zo nu en dan is een beetje regen of (natte) sneeuw wel mogelijk. De details daarover lees je in ons weerbericht.

Doordat het vrij koud is hoeft er weinig te gebeuren om toch ineens een winterse verrassing met sneeuw te krijgen. Dit gebeurde ook al in november. Foto: Wouter van Bernebeek.
Doordat het vrij koud is hoeft er weinig te gebeuren om toch ineens een winterse verrassing met sneeuw te krijgen. Dit gebeurde ook al in november. Foto: Wouter van Bernebeek.

Grote kans op voortzetting vrij koud weer na Sinterklaas

Na Sinterklaas neemt de onzekerheid in de verwachting wat toe. Mogelijk stroomt vanuit het zuiden wat minder koude lucht ons land binnen, maar de kans op een voortzetting van het vrij koude en droge weer waar we december mee begonnen is groter. Signalen voor echt koud winterweer zijn er niet en eveneens zit een zeer zacht en nat weertype er niet in.

Mistige omstandigheden op de snelweg. Foto: Ton Wesselius
Mistige omstandigheden op de snelweg. Foto: Ton Wesselius

Wat is de trend richting kerst?

In de tweede helft van december schetsen de weermodellen een overgang naar normaal decemberweer, maar de onzekerheid in de verwachting wordt dan groot. Eind december is het gemiddeld in ons huidige klimaat ongeveer 6 graden overdag en 1 graad in de nachten. Er valt daarbij vaak neerslag en het kan soms stevig waaien.

Lees ook onze winterverwachting

Voor een witte kerst moet het precies op het goede moment wat kouder zijn dan normaal en dan moet er ook nog wat neerslag vallen. Statistisch gezien is de kans op een witte kerst slechts 7 procent. Maar boterzacht lijkt het dit jaar niet te worden en daarmee mag de liefhebber van sneeuw met Kerst nog hoop houden.

Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post
Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post

Met het vrij koude en grijze weertype aan het begin van de maand en het normale weer later in de maand is het vooruitzicht voor ons energieverbruik ongunstig. In ons energieweerbericht gaan we hier dieper op in.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black