Maandverwachting: zo heet wordt het in augustus

31 juli 2022, 08:20

Prachtig weer voor een dagje strand! Foto: Anne-Marie van Iersel

De laatste maand van de zomervakantie komt eraan en daarbij wil je natuurlijk wel lekker weer hebben. Kunnen we vaak naar het strand, of is de zomer vroegtijdig voorbij en komt de regen straks met bakken uit de lucht? In deze maandverwachting van augustus kom je het te weten!

Herinner je de vele mooie zomerdagen van juli nog? Of die ene dag dat het bijna 40 graden werd? De zomer kan tot nu toe niet stuk voor liefhebbers van zon en warmte en het ziet ernaar uit dat het in augustus volop zomer blijft. Daarbij is het vaak warm genoeg voor je korte broek of een luchtig zomerjurkje. En af en toe zitten er van die hele hete dagen tussen. Dat dagje strand zit er in augustus dus ook zeker in. Je paraplu heb je niet vaak nodig. We krijgen namelijk maar weinig buien. Bovendien schijnt de zon op veel dagen ook nog eens volop. Kortom: voor de zomer hoef je niet naar het buitenland!

Heel ander weer dan normaal

Warmte, veel zon, dat klinkt logisch toch voor augustus? Warme en zonnige dagen horen zeker bij augustus, maar zoals de verwachting nu is krijgen we er veel meer dan normaal. Het zijn er niet alleen meer in aantal, want het wordt ook nog eens warmer dan gemiddeld.

Normaal is het begin augustus overdag gemiddeld 22 tot 25 graden van noord naar zuid. Aan het eind van de maand is dat al iets gedaald naar 20 tot 23 graden. Nu is de verwachting dat we daar in de eerste helft van augustus een paar graden boven zitten. In het zuiden kan het op veel dagen zelfs 25 tot 30 graden worden. De kans dat er een aantal dagen met 30 graden of meer tussen zitten is ook groot.

Een duik in het zwembad op een hete zomerdag. Foto: Paul Hermans
Een duik in het zwembad op een hete zomerdag. Foto: Paul Hermans

Richting het eind van de maand lijkt het wel iets minder warm te worden, maar ook dan blijft de temperatuur iets boven normaal. Ook neemt de kans op een bui toe. Het ziet er echter niet naar uit dat het kletsnat wordt. Na weken met nauwelijks regen kan de natuur wel een slokje water gebruiken, maar veel valt er dus niet. Regionaal is het al erg droog en in augustus houdt die droogte dus aan. Op sommige plaatsen zul je daardoor zelfs de blaadjes van de bomen zien vallen.

Conclusie

De kans op een warme en droge augustus is groot. Daarbij kan het regelmatig meer dan 25 graden worden en is het aantal dagen met buien klein. Ook is er veel ruimte voor de zon. De meeste warmte en droge dagen krijgen we waarschijnlijk in de eerste helft van de maand.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black