Maandverwachting: weer in april lenteachtig of kil?

09 april 2021, 13:40

Maandverwachting
Lentebloesem. Foto: Jos Hebben

In april hoop je misschien dat de lente losbarst, maar lenteachtig is het in april zeker niet altijd. Je kent vast wel het spreekwoord ‘April doet wat ‘ie wil’, wat betekent dat het lijkt alsof alle seizoenen voorbijkomen. In deze maandverwachting kom je te weten wat voor weer we in april krijgen.

Na de zeer vroege lente-uitbarsting eind februari, wilde het in maart niet vlotten met de lente. Ook deze april is de lente soms ver te zoeken en dat komt omdat regelmatig een kille noordenwind opsteekt. Het water van de Noordzee is in april nog steeds kouder dan 10 graden, wat betekent dat het niet echt warm wordt wanneer de wind van zee komt. En wanneer er weinig wind staat, kan het ’s nachts op verschillende plaatsen vriezen. Gelukkig voor de lenteliefhebber is het niet alleen maar kou wat de klok slaat in april. Zodra een zuidenwind opsteekt kan het makkelijk 20 graden worden en ligt zelfs een lokale 25 graden in het verschiet.

April weer zonnig en droog

Misschien herinner je april 2020 nog wel: het was de zonnigste april sinds het begin van de metingen. De kans is klein dat het dit jaar recordzonnig weer wordt in april, maar veel meer zon dan normaal krijgen we waarschijnlijk wel. En hoewel het dan niet altijd warm is, nodigt het zonnige en droge weer wel uit om lekker naar buiten te gaan. Kortom, je kunt in april regelmatig genieten van droge en zonnige dagen, waarbij het soms warm is, maar vaak ook kil.

Maar is het dan alleen maar droog en zonnig weer? Nee, dat zeker niet. Er zijn ook periodes van meerdere aaneengesloten dagen met regen. Bij een noordenwind is zelfs kans op winterse buien met hagel en natte sneeuw! Dit soort natte dagen zijn naar verwachting wel duidelijk in de minderheid deze maand.

Weten wat voor weer het de komende week wordt? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland!

Hoofdfoto: Jos Hebben

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven