Is het jou ook opgevallen dat de lucht de laatste tijd zo vaak strakblauw is? Dit komt niet alleen door het droge weer waar we al een tijd mee te maken hebben, maar ook de huidige crisis speelt een belangrijke rol. Hoe dat zit lees je in dit artikel.
Dat de lucht strakblauw is zie je wel vaker met droog en stabiel weer, maar dag in dag uit een staalblauwe hemel is best bijzonder. Normaal is namelijk nog wel wat sluierbewolking zichtbaar die het blauw van de lucht een witte tint geeft. Zelfs vliegtuigstrepen zijn nu grotendeels afwezig.
Hierom is de lucht blauwer dan normaal
Dat de lucht nu blauwer is dan normaal heeft twee redenen. Ten eerste zorgt de huidige crisis ervoor dat er veel minder wordt gevlogen. Elk vliegtuig minder betekent ook een vliegtuigstreep minder.
Ten tweede stoten we met z’n allen veel minder uit, gewoonweg omdat we minder met de auto rijden en de industrie deels stilligt. Een lagere uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden leidt niet direct tot minder wolken, maar zorgt er wel voor dat de lucht veel schoner is. We hebben nu niet of nauwelijks met smog te maken, terwijl droog en zonnig weer normaal wel tot smog leidt.
Smog kun je herkennen als een bruinige laag wanneer je naar de horizon kijkt. Dit is het meest duidelijk bij zonsopkomst en -ondergang. Nu is deze vieze laag veel minder goed zichtbaar en is de lucht dus veel blauwer.
Lees ook: Zo sterk is de luchtkwaliteit verbeterd door de huidige crisis
Kan de lucht nog blauwer?
Is de lucht op dit moment dan helemaal schoon? Nee dat niet. Nog steeds zie je af en toe een contrail wanneer er een vliegtuig overvliegt. Bovendien is er nog steeds uitstoot van vervuilende stoffen bij ons en in onze buurlanden, ook al is dat veel minder dan normaal. Ook het pollen van berken, dat nu volop in de lucht zweeft, zorgt ervoor dat de lucht niet de diepste kleur blauw krijgt. De lucht kán dus nog blauwer dan nu, maar zo blauw als op dit moment is de hemel toch zelden.
Foto: Ab Donker