Kan je regenwater nog veilig drinken?

29 september 2022, 14:03

Regenwater raakt steeds meer vervuild. Foto: Alicja via Pixabay

Nergens op onze planeet is het nog veilig om regenwater te drinken volgens een nieuwe studie door wetenschappers van de Universiteit van Stockholm.

De giftige chemicaliën die bekend staan als PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen), ook wel ‘forever chemicaliën’, werden eerder aangetroffen in verpakkingen, shampoo of make-up, maar hebben zich verspreid naar onze hele omgeving, inclusief water en lucht. Het zit dus ook in het regenwater.

Volgens de metingen die de onderzoekers namen, is er nergens op aarde nog een plek waar regenwater veilig zou zijn om te drinken. Zelfs op Antarctica of het Tibetaanse Plateau, liggen de niveaus in het regenwater boven de drinkwaterrichtlijnen. De twee regio’s worden normaal als ongerept beschouwd en hebben nog steeds PFAS-niveaus die “14 keer hoger” zijn dan de drinkwaterrichtlijnen.

Vruchtbaarheidsproblemen en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen

Eenmaal ingenomen, hopen PFAS zich op in het lichaam. Volgens sommige onderzoeken kan blootstelling ook leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, ontwikkelingsachterstanden bij kinderen, verhoogd risico op zwaarlijvigheid of bepaalde vormen van kanker (prostaat-, nier- en teelbal), en een verhoging van het cholesterolgehalte.

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu.

PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen.

Bron: Gezond.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black