Is het in augustus vaker slechter weer dan in juli?

05 augustus 2021, 08:10

Klimaat
124c48fd-anp-bart-maat-is-het-in-augustus-vaker-slechter-weer-dan-in-juli-1280x600

Je zult het altijd zien. Heeft bijna heel Nederland vakantie in augustus, komt de regen met bakken naar beneden en lijkt de zomer ver weg. Maar klopt het beeld eigenlijk dat het in augustus vaker slechter weer is dan in juli? Lees snel verder en ontdek welke zomermaand vaak het beste vakantieweer heeft!

Het Nederlandse weer is heel wisselend en zeker in de zomer kun je dat goed merken. Periodes met extreme hitte duren bijvoorbeeld nooit lang. Er zijn ook regelmatig dagen bij waarop een koele westenwind waait en buien over ons land trekken. Het weer kan dus alle kanten op, maar toch is er wel een verschil te zien tussen juli en augustus en dat heeft alles te maken met de Noordzee.

Meer en zwaardere buien aan de kust in augustus

In augustus hebben de westelijke kustregio’s over het algemeen met meer en zwaardere buien te maken dan in juli. Dat is vooral goed te zien in Noord-Holland. In de regio Alkmaar valt in juli bijvoorbeeld gemiddeld 70 mm en in augustus is dat 90 mm. De temperatuur van het zeewater speelt daar een grote rol in.

Het water van de Noordzee doet er lang over om op te warmen en weer af te koelen. Dat merk je goed in de lente wanneer het boven land al behoorlijk warm is, maar een duik in zee ijzig koud aanvoelt. Aan het eind van de zomer, in augustus, is het zeewater flink opgewarmd en is het juist overheerlijk om pootje te baden. Juist dat warme water zorgt ervoor dat aan de kust felle buien kunnen ontstaan. De lucht boven het warme water kan immers meer vocht bevatten en dat resulteert in meer regen.

4a1f37ae-anp-remko-de-waal-compleet-verregende-toeristen-in-volendam-verkleind
4a1f37ae-anp-remko-de-waal-compleet-verregende-toeristen-in-volendam-verkleind

Foto: ANP / Remko de Waal

In het zuiden en oosten is het in augustus juist iets droger dan in juli en in combinatie met de nattere kust is dat goed terug te zien aan de normale hoeveelheid neerslag over heel Nederland. Zo valt in juli gemiddeld over heel Nederland 78,3 mm en in augustus is dat 77,9 mm.

Welke maand heeft de meeste dagen met ‘mooi’ weer?

Regen alleen zegt zeker niet alles over de beleving van het weer. Neem bijvoorbeeld een droge dag met een stevige noordwestenwind en wolkenvelden vanaf de Noordzee. Vaak komt de temperatuur in juli en augustus bij dat weertype rond 20 graden uit en maakt de stevige wind het voor het gevoel koud. Dat is niet bepaald zomers te noemen.

Het aantal mooi-weerdagen zegt daar wél iets over. Een mooi-weerdag is gedefinieerd als een dag waarop de zon meer dan de helft van de tijd schijnt, er hooguit 0,2 mm regen valt en de temperatuur boven normaal ligt.

987f898e-anp-remko-de-waal-ondergaande-zon-in-zandvoort-juli-augustus
987f898e-anp-remko-de-waal-ondergaande-zon-in-zandvoort-juli-augustus

Foto: ANP / Remko de Waal

Juli kent in De Bilt gemiddeld 7,0 mooi-weerdagen. In augustus is dat 6,8. Een heel klein verschil dus. Kijken we naar Eindhoven dan is dat verschil iets groter: 6,4 in juli tegen 5,8 in augustus. Ook elders in het land zit ongeveer een halve mooi-weerdag verschil tussen juli en augustus en daarbij komt die laatste zomermaand altijd wat slechter uit de bus. Aan het aantal dagen in de maand zal het niet liggen, want dat is in zowel juli als augustus 31.

Een mogelijke verklaring voor het kleine verschil tussen juli en augustus is dat het weer in de laatste maand van de meteorologische zomer iets minder standvastig is dan in juli. Dat kan komen door het warmere zeewater, wat voor onstabieler weer zorgt. Dat speelt vooral eind augustus een rol, want op dat moment is het zeewater op zijn warmst. Bovendien is het dan vaak alweer wat minder warm dan aan het begin van de maand en nadert de herfst.

aa7e8753-ton-wesselius-juli-2020-grondmist-op-koude-ochtend-bij-molen-zuid-holland-in-juli
aa7e8753-ton-wesselius-juli-2020-grondmist-op-koude-ochtend-bij-molen-zuid-holland-in-juli

Foto: Ton Wesselius

Conclusie

In augustus is het iets vaker slecht weer dan in juli, maar de verschillen zijn erg klein. Vooral eind augustus zijn de kansen op mooi weer minder groot dan eerder in de maand en in juli. Of je dus vakantie neemt in juli of augustus maakt niet zoveel uit, al kun je wel beter wat eerder in de zomer vakantie hebben dan aan het eind van de zomer. Daarbij speelt vooral de daglichtperiode een rol en in mindere mate het weer. In juli zijn de dagen veel langer en kun je dus ook veel langer van het mooie zomerweer genieten.

Weten hoe mooi het weer komende dagen wordt? Je leest er alles over in ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: ANP / Bart Maat

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven