Hoe fijn en veilig is een elektrische deken?

06 november 2023, 15:21

Heerlijk slapen onder een elektrische deken. Foto: Beter Bed.

Het is dé uitvinding voor de echte koukleumen onder ons: een elektrische deken. Wat een genot om iedere avond in een voorverwarmd bed te kruipen. Ook als iets minder grote koukleum, biedt de warmte van een elektrische deken je veel voordelen. Maar, is zo’n deken wel veilig? Slaapadviseur Jan van Beter Bed legt het uit.

Het antwoord is ja

Tegenwoordig is een elektrische deken veilig, omdat deze moet voldoen aan verschillende, strenge eisen. Kan een deken hier niet aan voldoen dan mag deze dus simpelweg ook niet verkocht worden. Een elektrische deken is dus veilig, maar ga er natuurlijk wel op een verantwoorde manier mee om. In dit blogartikel vertellen we je wat dit inhoudt, maar eerst is het tijd voor de voordelen van een elektrische deken!

De voordelen van een elektrische deken

Twijfel jij nog of een elektrische deken wat voor jou is? Niet nodig! Er zijn genoeg goede redenen voor het aanschaffen van een elektrische deken, zeker tijdens de koude wintermaanden. Zo verbeter je met een elektrische deken je slaapkwaliteit, doordat de warmte je helpt beter te ontspannen en minder te bewegen. Hierdoor val je sneller in slaap.

Ook helpt een elektrische deken je met het verlichten van spierpijn en rugklachten. Het vermindert namelijk de spanning in spieren, waardoor ze ontspannen. Ook heeft de huisstofmijt veel minder kans van overleven. Deze beestjes zijn dol op vochtigheid, iets wat je voorkomt met de warmte van deze deken. Een ander voordeel: de verwarming kan uit en dat betekent besparen op je energierekening!

De voordelen op een rij:

  • Verbetert je slaapkwaliteit

  • Ontspannen in slaap vallen

  • Verlicht spierpijn

  • Huisstofmijt heeft minder kans om zich te nestelen

  • De verwarming kan een standje lager

In ons weerbericht Nederland lees je of de komende nachten koud verlopen.

Een goede nachtrust is essentieel voor jouw weerstand. Foto: Beter Bed
Een goede nachtrust is essentieel voor jouw weerstand. Foto: Beter Bed

Waar moet ik opletten bij het aanschaffen van een elektrische deken?

Overtuigd? Mooi! Weg met het geklappertand in bed. Natuurlijk wil je wel dat jouw elektrische deken veilig is. Waar kun je opletten bij het aanschaffen? Zorg er ten eerste voor dat de deken een uitschakeltimer heeft en een beveiliging tegen oververhitting. Schaf er altijd eentje aan in een Nederlandse webshop. Dan weet je zeker dat de deken veilig is, omdat deze gecertificeerd is én moet voldoen aan strenge veiligheidseisen. Heb je een matras van schuimrubber? Gebruik dan beter geen elektrische onderdeken. De warmte maakt het materiaal te zacht, waardoor je lichaam minder ondersteuning krijgt.

Tips voor het veilig gebruiken van elektrische deken

Veilig je elektrische deken gebruiken? Volgens de brandweer is dat vooral afhankelijk van hoe jij er zelf mee omgaat. Zij geven je deze tips die hier zeker bij helpen:

  • Trek altijd de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt

  • Vervang je deken na maximaal 5 jaar

  • Vouw de elektrische deken nooit op. Dit voorkomt dat de elektrische bedrading breekt en kortsluiting veroorzaakt

  • Zorg dat er een rookmelder in de ruimte is waar je de deken gebruikt

En, waar wacht je nog op? Kom maar door met die elektrische deken!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black