Het weer op de Veluwe

26 april 2023, 07:15

Lente op de Veluwe. Foto: Adobe Stock / Jan van der Wolf

De Veluwe is een gebied in de provincie Gelderland. Vanwege de fraaie natuur zijn er op de Veluwe vele nationale parken, bos- en heidegebieden. De invloed van de zee is in dit gebied klein en de neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verspreid. Toch is de lente de droogste periode in het jaar. Lees snel verder om meer te weten te komen over het weer op de Veluwe.

De Noordzee is in de kustgebieden en op de Waddeneilanden de veroorzaker voor wel of geen buien. De Veluwe ligt dusdanig ver landinwaarts dat de zee minder invloed heeft. Vooral in de lente en zomer, wanneer het land het warmst is, ontstaan stapelwolken die kunnen uitgroeien tot enkele buien. De landelijk gemiddelde neerslag is in het voorjaar 173 millimeter. Aan de westkust valt gemiddeld in de maanden april, mei en juni 156 mm, maar op de Veluwe valt met 200 mm duidelijk meer. Toch is het voorjaar de droogste tijd van het jaar.

Op gemiddeld 17 dagen komt het in de lente tot nachtvorst. Van die 17 dagen komen er elf op rekening van maart, zes op april en één op mei. IJsdagen komen niet voor.

Foto: Adobe Stock / sara_winter
Foto: Adobe Stock / sara_winter

Warme zomers, grote kans op (onweers)buien

In de zomer kan de temperatuur flink oplopen. Gemiddeld wordt het op vijf dagen warmer dan 30 graden en daarmee is de kans op een hittegolf groot. Het aantal zomerse dagen (temperaturen boven de 25 graden) is 23 op een totaal van 28 en het aantal warme dagen (maxima boven de 20 graden) is in de maanden juni, juli en augustus 58 op een totaal van 84.

Door deze hoge temperaturen is de kans op buien groot. Bij die buien is kans op onweer en gemiddeld gezien onweert het op de Veluwe 14 keer in de zomer. Over het hele jaar komt het op 26 dagen tot onweer. Het vaakst onweert het in de zomer, maar ook in de herfst en winter komt relatief vaak onweer voor en daarmee onweert het meer dan gemiddeld over het land.

Wat betreft neerslag valt er in de zomermaanden gemiddeld 240 mm. De natste zomermaand is juli met gemiddeld 82 mm.

Foto: Rinie Welgraven
Foto: Rinie Welgraven

Meeste regen in de herfst

In de herfst valt de meeste neerslag, net als in de rest van het land. Landelijk valt 243 mm en de Veluwe zit net boven dit landelijke gemiddelde met 248 mm. De meeste herfstneerslag valt in november met 84 mm. Op gemiddeld drie dagen in november valt de neerslag in de vorm van sneeuw. De natste maand is overigens december.

Foto: Adobe Stock / VanderWolf Images
Foto: Adobe Stock / VanderWolf Images

Toch komt de temperatuur nog op elf dagen boven de 20 graden uit. Op gemiddeld twee dagen stijgt het kwik nog tot boven de 25 graden. Deze dagen komen vooral voor in september. De eerste vorstdag komt in oktober voor en de meeste vorstdagen in de herfst heeft november. In totaal vriest het op negen dagen. Op gemiddeld één dag in november blijft het de gehele dag vriezen.

Lees onze 6 tips voor de herfst op de Veluwe.

Foto: Adobe Stock / arturas kerdokas
Foto: Adobe Stock / arturas kerdokas

Kans op sneeuw groot in de winter

In de winter blijft de temperatuur op tien dagen het gehele etmaal onder nul op de Veluwe. Gemiddeld gezien komt de temperatuur op 42 dagen in de nacht onder het vriespunt uit. Op 21 dagen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Door de hogere ligging van de Veluwe is de kans op een sneeuwdek dan ook groot. In totaal valt in de winter 238 mm neerslag. Daarmee is de neerslag goed verdeeld over het gehele jaar. In totaal komt er over het gehele jaar zo’n 922 mm naar beneden en daarmee is de Veluwe het natste gebied van Nederland.

Klimaat Veluwe
Klimaat Veluwe

Beste tijd om te gaan

Elk jaargetijde heeft zijn charmes om naar de Veluwe te gaan. De lente is de droogste periode met ook de meeste zonneschijn. In de zomer kan het heet zijn, maar is ook kans op onweer. Fraaie herfstdagen, maar ook dagen met neerslag wisselen elkaar af in het najaar. In de winter kan soms genoten worden van sneeuw. Kortom: op de Veluwe is het het hele jaar door genieten met heel afwisselend weer.

Wil je weten wat voor weer het komende dagen is op de Veluwe? Check dan ons weerbericht.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black