Dit zijn de heetste plekken langs de Route du Soleil

28 juli 2022, 07:02

ANP-AFP-in-de-file-naar-de-zon-1280x600

We kennen het allemaal wel: urenlang in de file naar je vakantieadres in Zuid-Frankrijk. Vermoeid van het filerijden zoek je een plaats om even uit te rusten. Wat blijkt? Het is immens druk en ook nog eens verschrikkelijk heet! Maar waar vind je die hete plekken en welke stopplaatsen kun je beter mijden? Wij hebben het voor je uitgezocht.

De Autoroute du Soleil is bekend en berucht. Deze snelle weg naar het zuiden heet niet voor niks ‘autosnelweg van de zon’: de zon staat in de zomer namelijk te bakken op het Zuid-Franse asfalt. Officieel voert de route over de A6 en A7 helemaal van Parijs via Dijon en Lyon naar Marseille. Voor het gevoel van veel Nederlanders hoort de A31 van Luxemburg naar Dijon hier echter ook bij, maar dit deel is helemaal niet zo zonnig en heet. De A7 ten zuiden van Valence is de absolute hitte- en zonnekoning. Alle stopplaatsen die we noemen bevinden zich dan ook op dit deel.

Autoroute-du-Soleil-A7-in-Frankrijk
Autoroute-du-Soleil-A7-in-Frankrijk

Aire de Montélimar

Hoe druk het ook is op Zwarte Zaterdag, de kans dat je op deze rustplaats een parkeerplek vindt is groter dan elders. De ‘Aire de Montélimar’ is qua oppervlak namelijk een van de grootste van Frankrijk en zelfs van Europa! Op het terrein zijn genoeg bomen te vinden waar je een plekje in de schaduw op kunt zoeken en dat is maar goed ook. In juli komt de maximumtemperatuur normaal op 29,7 graden uit en in augustus is dat 29,1 graden. Wil je ergens stoppen dan is dit een goede keus. Verder naar het zuiden wordt het alleen maar heter!

Toch kan het ook op de ‘Aire de Montélimar’ schroeiheet worden. Zo werd het op 12 augustus 2003 maar liefst 41,9 graden! Dat is nog eens een klap als je uit je gekoelde auto stapt.

ANP-AFP-vakantiegangers-op-parkeerplaats-in-Frankrijk
ANP-AFP-vakantiegangers-op-parkeerplaats-in-Frankrijk

Aire de Mornas-Village

Wil je aan de hitte van Montélimar ontsnappen, dan kun je beter niet naar de ‘Aire de Mornas-Village’ doorrijden. Deze stopplaats is een waar hitte-eiland met in juli en augustus gemiddeld temperaturen van ruim 31 graden in de middag. Dit zijn de temperaturen in de schaduw, maar schaduw is op deze Aire nauwelijks te vinden. Er staan slechts een paar boompjes en het is vooral asfalt dat hier onder je voeten ligt. Het is dan ook niet gek dat het boven het asfalt en in de volle zon makkelijk 50 graden kan worden.

Wie toch een schaduwplekje wist te vinden had het op 12 augustus 2003 alsnog zwaar. In de buurt van de ‘Aire de Mornas-Village’ werd toen een verzengend hete temperatuur van 43,1 graden gemeten! Je kunt je voorstellen hoe heet het dan in je auto wordt als die even in de zon heeft gestaan.

Autoroute-du-Soleil-A7-met-wegwijzer-boven-snelweg
Autoroute-du-Soleil-A7-met-wegwijzer-boven-snelweg

Aire de Lançon de Provence

Vlak na de tolpoorten aan het eind van de péage richting Marseille vind je deze stopplaats. Deze Aire is mooi aangelegd met verschillende soorten bomen zoals cipressen, oleander en typisch voor deze streek: de parasolden. Deze planten voelen zich goed thuis, want in juli is het normaal 31 graden en augustus 30,6 graden. Tijdens extreem hete perioden komt de temperatuur zelfs in de buurt van 40 graden!

ANP-AFP-picknick-aan-Franse-autoroute
ANP-AFP-picknick-aan-Franse-autoroute

Aire d’Ambrussum

Dacht je dat de hitte bij Montélimar, Mornas-Village en Lançcon de Provence al niet te harden was, het kan nog veel erger! De allerheetste plek van heel Frankrijk is namelijk ‘Aire d’Ambrussum’. In het dorp dat naast deze parkeerplaats ligt werd op 28 juni 2019 de hoogste temperatuur ooit in Frankrijk gemeten. Het werd er 45,6 graden! Normaal is het gelukkig niet zo heet. In juli en augustus bedraagt de gemiddelde middagtemperatuur 31 graden.

Ambrussum-oud-Romeins-bruggetje
Ambrussum-oud-Romeins-bruggetje

‘Aire d’Ambrussum’ is genoemd naar de gelijknamige Romeinse nederzetting Ambrussum. De ruïnes van deze oude legerpost liggen vlak bij de stopplaats, maar zijn vanaf de parkeerplaats niet te bereiken. Deze stop vind je niet aan de Autoroute du Soleil maar aan de zogenaamde ‘La Languedocienne’. Deze snelweg heet A9 en takt bij Orange van de A7 af, om dan helemaal naar de Spaanse grens te lopen.

Buiten de gebaande paden

Wie de Autoroute du Soleil de rug toe keert is nog niet van de hitte af. Ook buiten de snelweg zijn namelijk extreem hete plekken te vinden. Berucht zijn Nîmes, Montpellier en Carpentras. In al deze plaatsen wordt het weleens 40 graden, maar juni 2019 maakte het wel heel bont. Op 28 juni 2019 werd het in Montpellier 44,4 graden, in Carpentras 44,3 en Nîmes 44,1 graden. Bij die temperaturen duik je maar al te graag je auto met airco in, terug de snelweg op.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black