Dit is waarom we energieweerberichten maken

11 mei 2023, 12:34

Woonhuizen met zonnepanelen. Foto: Adobe Stock / alpegor

Sinds 1 mei verzorgen we samen met Weerplaza het energieweerbericht. We zetten hiermee, in een nieuw jasje, het energieweerbericht voort dat sinds het najaar van 2022 door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), TenneT en Gasunie werd verzorgd. In dit artikel leggen we uit waarom we energieweerberichten maken.

De energieweerberichten in video-vorm worden op maandag en donderdag gepubliceerd op Weeronline en Weerplaza. Op maandag wordt de video verzorgd vanuit de studio van Weerplaza en op donderdag door Weeronline vanuit het veld.

In de energieweerberichten gaan we in op de verwachte opbrengst van duurzame energie op basis van de weersverwachting en berekeningen van TenneT en Gasunie voor de opwek van duurzame energie en de gasvraag. We bespreken hoe dit zich verhoudt tot de gemiddelde opbrengst in deze tijd van het jaar en gaan in op regionale verschillen. De regionalisatie van het energieweerbericht is een nieuw element dat we hebben toegevoegd. Ook geven we tips om energie te besparen en om duurzame energie op de juiste momenten te benutten.

Bekijk hieronder de meest recente energieweerberichten:

Lees hier ons andere energienieuws

Bewustzijn schommelingen duurzame energie verhogen

Schommelingen in het weer krijgen door de toename van duurzame energie meer invloed op de opwekking van energie en daarmee op de energieprijzen. Op momenten met veel zon en wind komt het nu al voor dat er stroom over is en mensen met een dynamisch energiecontract urenlang geld toe krijgen op de stroom die ze gebruiken. Daar staat tegenover dat op koude, grijze en windstille dagen de energievraag plotseling veel hoger is dan gemiddeld, terwijl er dan juist weinig energie beschikbaar is. De dynamische prijzen schieten dan omhoog. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de prijs die betaald wordt per uur, afhankelijk van vraag en aanbod. Dit is anders dan een variabel contract, waarbij de energieprijzen vaak eens in de paar maanden worden aangepast.

Windmolens op zee. Foto: Afke van der Laan
Windmolens op zee. Foto: Afke van der Laan

Met het energieweerbericht willen we je bewust maken van deze schommelingen en onze afhankelijkheid van duurzame energie. De productie van energie zal in de komende decennia voor een groot deel afhankelijk worden van wind en zon. Slim energieverbruik kan een positieve impact hebben op de belasting van het elektriciteitsnet. Door stroom vooral te gebruiken op de momenten dat het aanbod duurzame energie hoog is, komen vraag en aanbod meer in evenwicht. Hierdoor hoeft op dagen met weinig duurzame energie minder snel te worden uitgeweken naar fossiele brandstoffen. Zo beperken we onze CO2-uitstoot en dat is gunstig om de opwarming van het klimaat af te remmen. Ook zijn we dan minder afhankelijk van energie uit het buitenland.

Stem jouw energieverbruik af op de momenten met veel beschikbare energie. Dit kan bijvoorbeeld door het draaien van jouw wasmachine te plannen op de zonnigste dagen van de week. Tegelijk kun je ook bezuinigen door de energie van zon en wind letterlijk te benutten door bijvoorbeeld buiten je was te drogen of zonnestralen jouw huis te laten verwarmen. En in de zomer kan je juist met zonwering en het op de juiste momenten openen en sluiten van jouw ramen het gebruik van airco’s en ventilators beperken.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black