Dit zijn de tien koudste aprilmaanden

11 april 2021, 13:40

April is dit jaar koud begonnen, maar in het verleden is het vaker koud geweest in de grasmaand. Lees in dit artikel wat de koudste aprilmaanden waren sinds het begin van de betrouwbare metingen in het jaar 1901.

De gemiddelde apriltemperatuur in De Bilt is in ons huidige klimaat 9,8 graden. Overdag is het gemiddeld 14,8 graden en in de nacht 4,5 graden. Normaal daalt de temperatuur op vier dagen tot onder het vriespunt, maar ook wordt het vier keer warmer dan 20 graden. 

Lees meer over het gemiddelde weer van april. 

Koudste aprilmaanden allemaal in vorige eeuw

De tien koudste aprilmaanden vonden allemaal plaats in de vorige eeuw en de top-3 zijn zelfs allen meer dan 90 jaar geleden. De recordmaand is april 1917. Met een gemiddelde temperatuur van slechts 4,6 graden was het meer dan vijf graden kouder dan nu gebruikelijk.

april koudste maanden

De -6,6 graden (zie tabel) op 12 april 1986 is ook de laagste temperatuur ooit gemeten in april in De Bilt. Deelen (nabij Arnhem) heeft het record over alle stations. In dezelfde nacht daalde het kwik daar naar -9,4 graden.

Vorstdagen

April 1917 is niet alleen de koudste aprilmaand ooit gemeten wat de gemiddelde temperatuur betreft, maar ook de winnaar als het gaat om aantal vorstdagen. Maar liefst op veertien dagen dook het kwik in De Bilt onder het vriespunt. In Eelde (Drenthe) gebeurde dit zelfs twintig keer in deze maand.

April van het jaar 1906 noteerde dertien vorstdagen in De Bilt en daarmee staat deze maand op de tweede plaats. April 1929 completeert het podium met twaalf vorstdagen. 

Foto: Jannes Wiersema

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook