Mogelijk 'zwaarste storm van de eeuw' nadert Nieuw-Zeeland

09 februari 2023, 12:45

Een storm trekt over Wollongong, Australia, 01 December 2020. Foto: EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Inwoners van Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, moeten zich schrap zetten voor opnieuw zeer slecht weer. Meteorologen spreken van mogelijk "de zwaarste storm deze eeuw", schrijft persbureau Reuters.

Het nieuwe noodweer wordt veroorzaakt door cycloon Gabrielle. Het systeem trekt naar verwachting komende dagen richting het Noordereiland. Volgens het nationale weerbureau brengt Gabrielle hevige regenval, harde wind en aan zee hoge golven met zich mee. Naar verwachting zal het systeem in de loop van het weekend het Noordereiland bereiken en op maandag trekt Gabrielle mogelijk pal over Auckland heen. Het systeem wordt ingeschaald op een categorie 3 van de Saffir-Simpson schaal. Dit betekent dat er windsnelheden tot ruim 200 kilometer per uur voor kunnen komen.

Lees hier alles wat je wilt weten over tropische cyclonen.

"Als dit huidige model klopt, dan wordt het mogelijk de zwaarste storm in Nieuw-Zeeland deze eeuw, vooral omdat Auckland direct getroffen kan worden", zegt weerbureau WeatherWatch. Zelfs al was de stad onlangs niet al overstroomd, dan zijn de omstandigheden nog zeer dreigend.

Twee weken geleden werd Auckland nog getroffen door een historisch grote hoeveelheid regen. Als gevolg van overstromingen die door het noodweer werden veroorzaakt kwamen vier mensen om het leven. De kosten voor de herstelwerkzaamheden lopen in de honderden miljoenen Nieuw-Zeelandse dollars.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black