Waarschuwing voor mist en gladheid

09 januari 2021, 06:20

Gladheid
8a967772-weerfotoet-1280x600
8a967772-weerfotoet-1280x600
8a967772-weerfotoet-1280x600

Weggebruikers in het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden, moeten vanochtend rekening houden met gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. In het noorden is het glad door enkele buien met kans op IJZEL. In het midden en zuiden komt lokaal verkeersbelemmerende mist voor met zichten minder dan 200 meter. Er geldt dan ook code geel.

Afgelopen nacht is in het midden en zuiden van het land mist ontstaan. In Deelen was het zicht om 2:40 uur slechts 69 meter. In Maastricht kon om 1:10 uur 90 meter ver worden gekeken. Momenteel (6:00 uur) is het zicht in Deelen 160 meter. De dichte mist kan ineens opdoemen, wat verraderlijk is in het verkeer. Wel zal de mist in de loop van de ochtend weer verdwijnen. Voor de mist geldt een gele waarschuwing.

Gladheid door bevriezing, in het noorden door buien

Het is niet alleen mistig, vanwege brede opklaringen is het ook flink afgekoeld. In Gilze-Rijen is het -4,6 graden en in Woensdrecht en Eindhoven -4,5 graden. Het kan komende uren nog iets verder afkoelen. Door deze lage temperaturen en de regen van de afgelopen tijd is het lokaal glad. Vooral op binnenwegen, maar ook op bruggen en viaducten kan het verraderlijk glad zijn. Ook de gladheid zal in de loop van de ochtend weer verdwijnen, maar tot die tijd geldt een gele waarschuwing.

In het noorden van het land komen enkele buien voor en zeker landinwaarts kunnen deze buien lokaal voor gladheid zorgen door IJZEL. De wegdektemperatuur is op veel plaatsen nog onder het vriespunt. Ook daarvoor geldt vanochtend een gele waarschuwing.

Lees de weerverwachting wat je kan verwachten.

Foto: Elly Theunissen

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven