Weekverwachting: enkele dagen warm meiweer

08 mei 2022, 19:00

Heerlijk fietsweer. Foto: Ben Saanen

De frisse noordenwind zijn we kwijt en de eerste dagen van de week waait de wind uit het zuiden tot zuidoosten. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt naar waarden boven 20 graden. Dinsdag kan het in grote delen van het land zelfs zomers warm worden met temperaturen van 25 graden. Hoe lang de warmte aanhoudt en of er ook nog regen komt deze week lees je in deze weekverwachting.

Na een koude nacht met in het noordoosten van het land temperaturen rond het vriespunt warmt het maandag met volop zonneschijn weer snel op. Uiteindelijk stijgt het kwik naar 21 tot 24 graden en in het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 25 graden worden. Dat zou dan de eerste lokale zomerse dag van 2022 zijn. Op de stranden kan het in de middag afkoelen door wind van zee.

Dinsdag wordt het nog wat warmer en kan het op meerdere plaatsen in het land 25 graden of meer worden. In het oosten van Brabant, in Limburg en in de Achterhoek wijst de thermometer waarden van 26 of 27 graden aan. In het westen van het land wordt het 20 tot 22 graden. Het weerbeeld laat vrij veel (hoge) bewolking zien, maar de zon schijnt ook van tijd tot tijd.

Het is dan ook uitstekend weer voor een wandeling of fietstocht. Ook is het genieten geblazen op een terras, maar let wel op de zonkracht. Die is deze week namelijk vrij hoog en verbranding van de onbeschermde huid ligt dan ook op de loer, ook als er wat wolken voor de zon drijven.

Tulpen, wolken, Foto: Jolanda Bakker
Tulpen, wolken, Foto: Jolanda Bakker

Vanaf woensdag minder warm en een enkele bui

Woensdag draait de in kracht toenemende wind naar het westen tot zuidwesten en daarmee wordt minder warme lucht aangevoerd. Woensdag wordt het nog van west naar oost 20 tot 25 graden, vanaf donderdag liggen de maxima veelal tussen 17 en 21 graden. Ook dit zijn aangename waarden voor de tijd van het jaar, want waarden van 16 tot 19 graden zijn in deze tijd gebruikelijk.

Verder zijn er naast zonnige perioden ook wolkenvelden en verspreid over het land en de dag is een enkele bui mogelijk. Toch zullen deze buien niets aan de droogte doen, want het gaat om lokale exemplaren en veel neerslag wordt bij de buien niet verwacht. De details van het weer lees je elke dag in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black