7x zien en doen op Cyprus

03 augustus 2024, 12:08

Bestemmingen
Slenteren door Nicosia op Cyprus. Foto: Adobe Stock / kirill makarov

Of Cyprus enkel een zon-, zee- en strandbestemming is? Absoluut niet! Deze zeven bezienswaardigheden en activiteiten bewijzen het tegendeel. Tijd om Cyprus bovenaan je bucketlist te zetten!

Nicosia

Je wist het misschien niet, maar het eiland Cyprus is verdeeld in twee gebieden. Het noordoostelijke deel, officieel Turkse Republiek Noord-Cyprus, wordt door Turkije erkend als onafhankelijke republiek, maar de rest van de wereld ziet het vooral als Turks bezet gebied. Tussen Noord- en Zuid-Cyprus vind je nog steeds een bufferzone. De hoofdstad Nicosia (of Lefkosia) ligt net op die grens tussen beide gebieden en is daardoor ook verdeeld. Het centrum van de stad is doordrongen van geschiedenis en cultuur en wordt omgeven door massieve muren. De belangrijkste Famagusta-poort uit de 16e eeuw staat nog steeds overeind. Probeer tijdens je trip zeker een van de verschillende belangrijke musea van de stad te bezoeken, zoals het Cyprus museum of het Byzantijns museum.

Limassol. Foto: Adobe Stock / Grispb
Limassol. Foto: Adobe Stock / Grispb

Limassol

Een andere belangrijke stad op het eiland is Limassol (of Lemesos). De stad is het feestelijk centrum van het land, met feesten ter ere van oude goden, de hedendaagse carnavalsvieringen en het wijnfestival. Hier valt altijd iets te beleven, al kun je er ook gewoon gezellig struinen door de vissershaven en smalle straatjes. Bezoek het unieke zandsteenkasteel in het centrum, de regio rond de stad met het kasteel van Kolossi, een middeleeuws fort met imposante toren en middeleeuwse suikerfabriek of het oude koninkrijk Kourion, een van de meest spectaculaire archeologische vindplaatsen op het eiland. Tot op vandaag kun je er genieten van een toneelstuk of concert in het oude Grieks-Romeinse theater met zicht op de blauwe Middellandse Zee.

Klimaatgrafiek van Cyprus
Klimaatgrafiek van Cyprus

De warmste periode op Cyprus zijn de zomermaanden juli en augustus. De temperatuur stijgt dan naar 32 graden. Ook de nachten zijn dan warm met gemiddeld een graad of 20. Neerslag valt er dan nagenoeg niet en de zon schijnt flink. Tijdens de wintermaanden is het aangenaam met 14 tot 16 graden. De nachten zijn fris, maar niet koud met gemiddeld 6 tot 8 graden. Wel is de kans op regen dan het grootst.

Troodosgebergte

In het binnenland van Cyprus ligt het Troodosgebergte, goed voor maar liefst één derde van het eiland. Hier is ook de hoogste berg van het land te vinden, de Chionistra die 1.952 meter hoog is. In alle seizoen is het er prachtig wandelen en fietsen langs kleine paden met indrukwekkende uitzichten over het eiland en de zee. In de winter kun je hier ook (beperkt) genieten van de sneeuw op vier verschillende skipistes. Naast de natuur wordt deze regio ook gekenmerkt door eeuwenoude bergdorpjes waar cultuur en traditie nog steeds springlevend zijn. Door een nieuw initiatief van de toeristische dienst van Cyprus kunnen nu ook toeristen hiervan meegenieten door een workshop te volgen bij locals.

Troodos gebergte op Cyprus. Foto: Adobe Stock / oleg_p_100
Troodos gebergte op Cyprus. Foto: Adobe Stock / oleg_p_100

Kykkosklooster

In het Troodosgebergte, waar we het in het vorige puntje over hadden, ligt het Kykkosklooster. Samen met nog negen andere opmerkelijke beschilderde Byzantijnse kerken staat het klooster vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster ligt op meer dan 1.300 meter hoogte en bereik je via een zigzaggende weg. Opvallend aan dit klooster zijn de vele mozaïeken die de muren en plafonds versieren. Er staat op Cyprus nog veel meer indrukwekkende kloosters. Een route van 97 km lang brengt je langs enkele van de belangrijkste op het eiland.

De Avakaskloof. Foto: Adobe Stock / larauhryn
De Avakaskloof. Foto: Adobe Stock / larauhryn

Avakas Gorge

Natuurliefhebbers moeten tijdens een verblijf in Cyprus zeker de Avakaskloof bezoeken. Een wandeling van 1,2 kilometer volgt de Avgas-rivier die door constante erosie unieke vormen uit de rotsen heeft gemaakt. Het wandelpadpad volgt eerst een onverharde weg door een open vallei en brengt je vervolgens naar de kloof. In het laatste deel loopt het pad door de beek, een unieke ervaring!

Pafos

Pafos staat bekend als stad van de afgoden en tempels, graven en godinnen. Zo zou Aphrodite, de Griekse godin van liefde en schoonheid, hier zijn opgestaan uit de golven die op de kust beukten. In de regio worden regelmatig historische vondsten gedaan. Het Archeologisch Museum van de stad is dan ook zeker een bezoek waard. In de huizen van Dionysos, Orpheus en Aion, en de villa van Theseus kun je mozaïeken bewonderen die dateren uit de derde tot vijfde eeuw! In het klooster van Agios Neofytos kun je dan weer een van de mooiste Byzantijnse fresco’s ter wereld bekijken. En ook het 12e-eeuwse Chrysorrogiatissa-klooster is absoluut een omweg waard.  

Cypriotische wijnen. Foto: Adobe Stock / barmalini
Cypriotische wijnen. Foto: Adobe Stock / barmalini

Cyptriotische wijn proeven

Cyprus heeft de langste wijngeschiedenis van de wereld. De Commandaria is namelijk ’s werelds oudste nog in productie zijnde wijn en werd door Richard Leeuwenhart uitgeroepen als ‘wijn van de koningen, en de koning van de wijnen’. In de oude dorpen in het binnenland wordt de wijn nog steeds op dezelfde traditionele manier gemaakt, al is de wijnindustrie van het eiland ook enorm gemoderniseerd en uitgebreid. Via uitgestippelde wijnroutes kun je verschillende wijnhuizen en -dorpen op het eiland ontdekken.

Meer info via visitcyprus.com.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven