Weekverwachting: zonnig en zeer warm, hittegolf op til

07 augustus 2022, 19:10

De zomer draait op volle toeren. Foto: Jos Hebben

De zomer draait komende week op volle toeren. Aan het begin van de week is het nog voor velen zeer aangenaam met temperaturen van 22 tot 26 graden en enkele wolkenvelden. Vanaf dinsdag is het droog, zonnig en zeer warm met tropische temperaturen. Er is dan ook een hittegolf op til. De details en hoe warm het wordt lees je in deze weekverwachting.

De temperaturen gaan komende week stapje voor stapje omhoog. De eerste dagen is het normaal Hollands zomerweer met zon, stapelwolken en in het noorden van het land maandag een enkele lokale bui. De temperatuur loopt op naar 22 graden in het noorden, naar 24 in het midden en naar 26 graden in het zuiden van het land.

Waar het in het zuiden van het land zondag al lukte, loopt dinsdag de temperatuur ook op het hoofdstation De Bilt op naar 25 graden en meer. De landelijke hittegolf gaat van start en lijkt een lange adem te hebben.

Wordt het dinsdag in het midden van het land 26 graden, woensdag kan het 29 graden worden en donderdag, vrijdag en zaterdag zijn dan de drie benodigde tropische dagen om van een hittegolf te mogen spreken. Het wordt dan dagelijks 30 tot 32 graden. Zaterdag is de 30e hittegolf dan officieel. De hittegolf duurt dan net zolang de temperatuur in De Bilt onder de 25 graden blijft.

Lees hier: wat is een hittegolf.

Temperaturen tot lokaal 35 graden

In het zuiden van het land, waar de regionale hittegolf vrijdag al een feit is, loopt de temperatuur vanaf woensdag op naar 31 tot 34 graden. Vrijdag en zaterdag kan het zelfs 35 graden worden. Verkoeling is te vinden op de westelijke stranden, want daar steekt in de middagen vaak een verfrissende wind van zee op. Ook op de Waddeneilanden is het met 26 tot 29 graden minder warm en is van een hittegolf geen sprake.

Veel verdamping, droogte verergerd

De zon schijnt de hele week volop en het blijft maar droog. Doordat er geen neerslag valt, die paar druppels in het noorden zetten geen zoden aan de dijk en doordat de zon volle bak schijnt, verdampt er dagelijks zo’n 4 mm. Het gemiddelde neerslagtekort over het land is inmiddels 237 mm en de verwachting is dat dit aantal de komende twee weken oploopt naar 274 mm.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black